Niedermayer prozradil leccos. I to, co si myslí o Kalouskovi

28.02.2014 14:08

Luděk Niedermayer byl dvanáct let členem bankovní rady České národní banky, osm let byl dokonce jejím viceguvernérem. Teď se rozhodl pro změnu a do veřejného života chce zasáhnout v politické rovině. Bude totiž lídrem TOP 09 v nadcházejících květnových eurovolbách. V rozhovoru pro MF Dnes s Barborou Tachecí vysvětluje, co chce pro občany na evropské úrovni udělat. Prozrazuje také, co si myslí o Miroslavu Kalouskovi a zadluženém Řecku.

Niedermayer prozradil leccos. I to, co si myslí o Kalouskovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg, Miroslav Kalousek a Helena Langšádlová

Niedermayer zdůrazňuje, že vliv Bruselu na rozpočty jednotlivých zemí není tak „démonický“, jak se někdy říká. Z Bruselu sice může zaznít doporučení, na co by jednotlivé státy měly vydávat peníze, ale rozhodně to nemůže mít charakter rozkazu. Specifická situace ale nastane, pokud budeme členy eurozóny a nebudeme splňovat rozpočtová kritéria. Pak budeme nuceni šetřit.

Skutečností je, že většina norem, o kterých Evropský parlament rozhoduje, jsou technicko-právní povahy. Vzhledem k tomu by se prý Niedermayer mohl dobře doplňovat s exministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, jenž na kandidátce TOP 09 do EP zastává druhé místo.

Z české politiky nemá moc dobrý pocit

Někdejší člen bankovní rady se v souvislosti s Pospíšilem vyjádřil také k ODS. Podle jeho názoru je tato strana příliš euroskeptická. U TOP 09 si naproti tomu Niedermayer váží především osoby Karla Schwarzenberga, s nímž sdílí řadu názorů a oceňuje i pracovitost prvního místopředsedy strany Miroslava Kalouska. Je to prý schopný člověk. Co však říká na neoblíbenost Kalouska i řady lidí a na kauzy, se kterými je bývalý ministr financí spojován?

„Mně se to nehodnotí jednoduše. Protože když si vzpomenu, za co všechno jsem byl obviňován, když jsem byl v České národní bance, a jak to byly nebetyčné nesmysly, tak jsem opatrný v rychlých soudech. Na padáky si trochu vzpomínám, ale absolutně o nich nic nevím. Pokud jde o pana Bartáka, tak ty věci mne znepokojovaly, to je věc, která nevypadá dobře. Ale netroufnu si na to mít nějaký silný názor. Když jsem začal přemýšlet o té nabídce, nesnažil jsem se někoho lustrovat, ale díval jsem se na to, jestli věřím té straně, jestli se mi líbí ten program," říká Niedermayer. Rozhodně ale nesdílí nechuť části občanů k úsporným opatřením, které jsou Kalouskovi přičítány.

V obecné rovině prozrazuje, že z české politiky nemá moc dobrý pocit a vstup do eurovoleb byl pro něj těžkým rozhodnutím. Aby nemusel činit další těžké rozhodnutí navíc, nepřemýšlel prý o tom, zda se chce stát i členem TOP 09.

Dokud Řecko splácí, je to v pořádku

Za pozornost stojí i jeho názory ohledně zadluženého Řecka. Bývalý člen bankovní rady ČNB je přesvědčen, že Řecko jednoho dne své dluhy splatí, a pokud teď splácí alespoň úroky, věřitelé mohou být přiměřeně spokojeni. Pokud Řecko dostane čas, jednou prý všechno splatí. Může se stát, že se na cestě za splácením dluhu objeví i nějaké těžkosti, ale podle Niedermayera lze všechno řešit, hlavně když se podaří zabránit bankrotu.

„A i kdyby to bylo prodělečné, je to stokrát méně prodělečné, než kdyby došlo ke kolapsu kterékoliv evropské ekonomiky. Kolaps jednoho totiž v Evropě znamená ohrožení druhého,“ varuje ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…