Nikdo nechce bojovat s klimatickou změnou, lamentuje nad volbami pirátka Gregorová. Lidé už prý zapomněli...

14.01.2023 7:50 | Ze sítí

Češi již potřetí volí prezidenta republiky v přímé volbě, která podle pirátské europoslankyně Markéty Gregorové trpí „tematickou vyprázdněností“. Vadí jí, že nikdo z uchazečů o Hrad nezvedá téma boje s klimatickou změnou. Prezidentské volby proto přirovnává spíše k soutěži Miss Sympatie. „Přesto věřím, že tentokrát zvolíme někoho s demokratickým, lidskoprávním a proevropským profilem,“ dodává pirátka na svém facebooku.

Nikdo nechce bojovat s klimatickou změnou, lamentuje nad volbami pirátka Gregorová. Lidé už prý zapomněli...
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

Gregorová varuje před nepředvídatelnosti, kterou pro nedostatek témat může budoucí hlava státu pro Česko představovat. „Urny se plní, a já začnu zostra. Třetí přímá volba prezidenta trpí tematickou vyprázdněností. To mě jako političku, která je v politice kvůli jasným hodnotám i tématům, pochopitelně trápí. A je to i nebezpečné, protože hrozí, že se budeme některé postoje nové hlavy státu dozvídat teprve až bude sedět v úřadě,“ napsala v pátek na svém facebooku.

Právě téma boje s klimatem, které podle ní trápí velkou část mladých lidí, mělo být klíčovým: „První názory ke klimatické změně jsem viděla až dnes. Témata, která dle průzkumu trápí mladé, byla ignorována úplně,“ zmínila v komentáři a přidala foto, jak jde volit a v ruce drží obálku.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Je toho názoru, že do čela státu si nevolíme osobnosti s hodnotami: „Možná je to důsledkem toho, že jsme jako společnost po předchozích – až svéhlavých – hlavách státu ztratili určitý kompas. Nevíme, co vlastně po prezidentovi chceme, ani co chtít můžeme. Možná je prostě jen systém ‚Miss Sympatie‘, kdy volíme konkrétního člověka, ne stranu s nějakými hodnotami a s vymahatelným programem, nevhodný,“ napsala.

„Přesto věřím, že tentokrát zvolíme někoho s demokratickým, lidskoprávním a proevropským profilem. A že minimálně konečně získáme prostor pro zdravý dialog, abychom za pět let zažili sebevědomější kampaně,“ pokračovala Gregorová.

„Potkala jsem se osobně se čtyřmi z kandidátů.“ Shodu ideologickou však nijak velkou nemá. „Od toho ale volím politické strany do Sněmovny, EP či Senátu. Prezident*ka pro mě znamená v ideálním případě reprezentaci. A lidsky mi na těch setkáních většina sedla. Proto jdu volit, a volím smířeně, ba ráda. Zvažte to také,“ ponoukla pirátka.

Česko dnes čeká druhý den prvního kola prezidentských voleb. Volební místnosti budou po noční přestávce otevřeny od 08:00 do 14:00. Hlasovat budou moci ti, kteří si v pátek k volebním urnám cestu nenašli. Volební účast se večer v některých okrscích po prvním dni prezidentských voleb pohybovala kolem 50 %. Při prezidentských volbách před pěti lety se úvodního kola zúčastnilo 62 % oprávněných voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

11:53 Okrádání v nemocnici. Za 120 Kč tohle? Dvě fotky snídaně spouštějí lavinu

Dva suché rohlíky, jeden krajíček chleba a malá plastová krabička s margarínem. Takovou nemocniční s…