Nikdy jsem nikomu neublížil, brání se Fischer Hanákově prohlášení

27.12.2012 19:17

Prezidentský kandidát Jan Fischer považuje své členství v komunistické straně před rokem 1989 za chybu, ze které se poučil. Sdělil to dnes ČTK v reakci na výzvu herce Tomáše Hanáka, který ho spolu s občanským sdružením Dekomunizace vyzval, aby z přímé volby prezidenta odstoupil.

Nikdy jsem nikomu neublížil, brání se Fischer Hanákově prohlášení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

"Byla to chyba, ze které jsem se poučil. Třeba i v tom, že by mě nikdy nenapadlo jít prosit o podporu na sekretariát KSČM, či kterékoli jiné politické strany," uvedl Fischer. Z prezidentských kandidátů žádali o podporu komunisty bývalý premiér Miloš Zeman, který také byl v předlistopadové komunistické straně, a místopředseda ČSSD a senátor Jiří Dienstbier.

Sdružení Dekomunizace ve výtvarné soutěži "Komunista na Hradě? V žádném případě!" upozorňuje na údajně rostoucí vliv KSČM v Česku a na možnost, že se stane prezidentem České republiky bývalý člen KSČ. Hanák ve spolupráci se sdružením zveřejnil na serveru YouTube video, v němž vyzývá Fischera kvůli komunistické minulosti z prezidentské volby. "Není hanba se mýlit. Hanba je nevyvodit z toho důsledky," říká ve videu Hanák.

Fischer: Snažil jsem se odvádět nejlepší práci

"Kandiduji proto, že mě do volby nominovalo 100.000 občanů, které oslovil můj program a kteří na jedné straně zvážili mou minulost a na druhé straně fakt, že jsem nikdy nikomu neublížil, nikoho neudával, nebral úplatky a snažil se 23 let odvádět tu nejlepší práci," uvedl v reakci Fischer s odkazem na svoji práci předsedy Českého statistického úřadu, premiéra či viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Fischer byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. V této souvislosti již dříve řekl, že vstup do strany byl ústupkem minulému režimu, kterého dodnes lituje. Zeman byl členem KSČ v letech 1968 až 1970.

Cílem sdružení Dekomunizace je zbavit členy komunistické strany podílu na moci v ČR. Mezi jeho zakladateli byli již zesnulí publicista Ivan Medek a režisér a herec Ladislav Smoljak.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…