Nikdy nelžu, to se nevyplácí, zapřísahal se Ovčáček u Veselovského. A pak upřímně prozradil, co si myslí o pražské kavárně

02.11.2016 12:06

„Nikdy nelžu, bráním prezidenta a chodím s kůží na trh. Vždycky budu politicky nekorektní,“ uvedl mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček v rozhovoru s Martinem Veselovským na serveru DVTV.cz.

Nikdy nelžu, to se nevyplácí, zapřísahal se Ovčáček u Veselovského. A pak upřímně prozradil, co si myslí o pražské kavárně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pravidelná tisková konference mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka tentokráte ze znovuotevřeného kinosálu na Pražském hradě

„Nemám důvod lhát. Proč bych to dělal? Sám bych ničil práci, kterou dělám,“ podotkl Ovčáček ke své práci. Ve funkci bude podle svých slov už třetí rok. „Lhát se nikdy nevyplatí,“ dodal s tím, že se nemůže ani stát, aby vědomě napsal nepravdu. 

Video najdete ZDE.

„Moje úloha je trojjediná. Nejenom že prezentuji stanoviska pana prezidenta, bráním jeho stanoviska a bráním i osobu pana prezidenta. Vím, že se to nelíbí, ale budu to dělat dál,“ sdělil Ovčáček. Své následně sdělil k ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL), který porušil jednotnou zahraniční politiku vlády tím, že se sešel oficiálně s dalajlámou. „Česká politika má jasnou politiku danou vůči EU, NATO i Čínské lidové republice,“ zmínil Ovčáček a opětovně vyzval Hermana k tomu, že chce-li se setkávat s dalajlámou, nechť opustí vládu.

Řeč přišla i na pozdní příjezd na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče. „Bavíme se o devítiminutovém zpoždění, které dodnes pana prezidenta mrzí. Mojí chybou bylo, a za tu jsem se omluvil, že jsem obvinil Řízení letového provozu, a to se stalo z neznalosti věci. To nebyla lež,“ sdělil Ovčáček.

Mluvčí se vyjádřil i k akci na Staroměstském náměstí 28. října 2016. Akci nazval zpackanou a politickou chybou. Zároveň se také rozhovořil o Tomáši Halíkovi, který akci poskytl duchovní gesci. „Útočí i na pana kardinála, který obdržel nejvyšší státní vyznamenání. Ten útok je mimořádné chucpe vzhledem k tomu, co má pan kardinál za sebou,“ sdělil Ovčáček.

Ten následně vyvrátil, že by jeho prohlášení byla zábavou. „Bráním pana prezidenta. Jsou situace dramatické, většinou na podzim. Vzpomeňte na 17. listopadu 2014, musel jsem mnoho lidí vysvětlovat, chodit s kůží na trh,“ sdělil Ovčáček. „Nemám rád politickou korektnost. Vždy budu politicky nekorektní,“ sdělil. 

Řeč přišla i na pražskou kavárnu. „Za pražskou kavárnu považuji lidi, kteří neuznávají názor druhých. Pražská kavárna uznává jen jeden jediný názor. Svůj. Diskuze nepřípustná,“ zmínil Ovčáček. Podle jeho slov on i prezident Zeman berou kritiku vážně. „Musíte však přemýšlet nad racionalitou kritiky,“ dodal. „Výzvy k sesazení prezidenta republiky jsou však nad rámcem demokratické diskuze,“ domnívá se. Prezident se podle něj cítí být prezidentem všech občanů, i protivníků. Neomylný rozhodně není, dodal Ovčáček.

Podle Ovčáčka se například Zeman omluvil za to, že v kauze Peroutka stále nebyl nalezen článek Hitler je gentleman, jejž citoval. „Prezident je přesvědčen o existenci toho článku. Rozsudek soudu přivítal, sám soudce sdělil, že to byla remíza,“ vyjádřil se.

Hovořilo se i o Jiřím Bradym. „Pan ministr Herman, a zřejmě mluvil za pana Bradyho, vyznamenání odmítl,“ uvedl Ovčáček s tím, že to byla reakce na gesto dobré vůle pana prezidenta, který chtěl Bradyho dodatečně vyznamenat při nejbližší příležitosti. „Pan Herman zcela jednoznačně využil pana Bradyho k politické hře. Výsledkem je pachuť,“ dodal Ovčáček. Trval na tom, že Brady v seznamu vyznamenaných k 28. říjnu 2016 nebyl. „Garantuji vám, že k žádnému vyškrtnutí nedošlo,“ sdělil. 

Nakonec přišla řeč i na možnou opětovnou kandidaturu Miloše Zemana na prezidentský post. „Není to vůbec jasné. Pan prezident o věci velmi přemýšlí a perou se v něm dvě osobnosti a zveřejní to zřejmě 8. března 2017,“ uzavřel rozhovor Ovčáček s tím, že on sám se politicky angažovat nechce. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…