Nikomu nepřeju kriminál, ale Bártovi jo, zaznělo před soudem z odposlechů Ratha

20.12.2013 21:50

Soud s Davidem Rathem a dalšími obžalovanými bude pokračovat až po Novém roce. Ještě než se obžalovaní, státní zástupce i soudce rozešli na svátky, vyslechli si u středočeského soudu další várku odposlechů. David Rath na nich mluví o riziko pro ČSSD a nebere si servítky ohledně Víta Bárty, bývalého předsedy Věcí Veřejných.

Nikomu nepřeju kriminál, ale Bártovi jo, zaznělo před soudem z odposlechů Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Aktéři případu se podle obžaloby domlouvali na částkách údajných úplatků zejména psaním na papír. Je slyšet například šustění papíru a Rath se u toho Pancové ptá, jestli je možné něco poslat určitým směrem. Podle Jiráta mohla být řeč o penězích na volby. Padla také zmínka o číslovce jedenáct a "krmení vlastního zvířete", což údajně může znamenat sociální demokracii.

Bárta tady vytvořil mafii

Rath se také Pancové zmiňuje o riziku, které podle něj hrozí ČSSD. Jak již dříve tvrdil také soudu, měl informace o chystané záškodnické akci s cílem zničit sociální demokraty, kteří prý měli nakročeno k jasnému volebnímu vítězství. "A ta ODS to dobře ví," říká Rath mimo jiné v záznamu z loňského března. Pancová pak také zmiňuje tehdejšího poslance a šéfa Věcí veřejných Víta Bártu. Rath na to reaguje tím, že by mu přál vězení.

"Nikomu nepřeju kriminál, fakt nikomu z těch politiků, tomu Bártovi ho přeju, protože to je takový ksindl, který fízloval lidi, vydíral lidi a šel v tom do neuvěřitelné hloubky. Takové, že sleduješ, kam lidi chodí, s kým se stýkají, prostě on tady normálně vytvořil mafii," dodal Rath. V komentáři soudu dnes svá slova mírnil a řekl, že to tehdy byly "trapné řeči", které občas člověk pronese.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…