Nizozemský architekt nabídl nevšední řešení uprchlické krize, píše britský tisk

02.06.2016 20:30

Server britského deníku Daily Mail představil návrh nizozemského architekta Thea Deutingera na řešení uprchlické krize. Navrhl vybudování umělého ostrova poblíž Tuniska, na němž by po několik let uprchlíci žili, než by dostali možnost cestovat dál do Evropy.

Nizozemský architekt nabídl nevšední řešení uprchlické krize, píše britský tisk
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Švýcarský byznysman Emmanuel Ziehli, který se stará o rádio pro uprchlíky

Podle nizozemského architekta by mohl mezi Afrikou a Evropou vzniknout veliký ostrov, jenž by byl vlastně samostatným státem s vlastní ústavou a vládou a žili by na něm jen uprchlíci, kteří by se toužili dostat dál do Evropy. Po pěti letech života na ostrově by k tomu dostali možnost.

„Byl by to městský stát podobně jako San Marino nebo Monako. Nájem z ostrova by vybíralo Tunisko s Itálií. EU by platila nájem po prvních 25 let. Po této době Deutinger předpokládá, že ostrov bude ekonomicky soběstačný. Ostrov by nebyl součástí Schengenu nebo eurozóny. Byl by to samostatný stát,“ píše deník. V první fázi by mělo jít o 150 tisíc usídlených občanů.

Celý text v angličtině zde.

Lidé žijící na tomto ostrově by nebyli uprchlíky, byly by občany samostatného státu, v němž by pracovali. Po uplynutí určité doby – již zmíněných pěti let – by mohli odjet do Evropy.  Díky tomuto ostrovu by klesl počet úmrtí ve Středozemním moři. Právě smrt uprchlíků na podivných plavidlech a rozbouřených vodách prý Nizozemce vedla k myšlence založení tohoto ostrova.

Určujícím kritériem bude zaměstnání občanů ostrova. Na ostrově bude moci žít každý, kdo zde najde práci. Zpočátku půjde o budování infrastruktury, stavbu domů a tak podobně. Najednou by ostrov mohlo obývat až půl milionu lidí, ale ve skutečnosti by jich mohlo být i víc. Limitující budou jen velikost ostrova, kterou bude možné zvětšit, a zaměstnání pro lidi zde žijící.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…