Nizozemský premiér Rutte hrozí tvrdou reakcí na blokování přístupu k troskám letadla

21.07.2014 12:51

Všechny politické, hospodářské a finanční možnosti postihu jsou otevřené, bude-li přístup k troskám malajsijského letadla na východě Ukrajiny dál omezený. Prohlásil to dnes v parlamentu nizozemský premiér Mark Rutte. Prioritou jeho vlády je zajistit a identifikovat pozůstatky obětí katastrofy, z nichž velká většina byli Nizozemci.

Nizozemský premiér Rutte hrozí tvrdou reakcí na blokování přístupu k troskám letadla
Foto: tan
Popisek: Pád malajského letadla

„Je jasné, že Rusko musí využít svého vlivu na separatisty, aby se situace v místě pádu letadla zlepšila," řekl premiér. „Pokud v příštích dnech přístup na místo dopadu bude dál nedostatečný, pak zůstávají všechny politické, hospodářské a finanční možnosti na stole, aby byly použity proti všem, kdo jsou za tento stav přímo či nepřímo odpovědní," prohlásil Rutte.

Postup ukrajinských separatistů příbuzné obětí rozhořčil

Příbuzní nizozemských obětí čtvrteční katastrofy se dnes v Haagu setkali s nizozemským královským párem. Při setkání, jemuž byl přítomen i Rutte, dali pozůstalí podle agentury AP najevo rozhořčení nad způsobem, jakým se na východě Ukrajiny vinou separatistů nakládá s pozůstatky jejich blízkých.

Pro „silnou a jednotnou" odpověď Evropy na ukrajinskou krizi se dnes v Římě vyslovila italská ministryně zahraničí Federica Mogherini, která bývá zejména ve východních zemích EU obviňována z proruských sympatií. „Myslím a doufám, že odpověď bude silná a jednotná a Itálie bude její součástí," řekla italská ministryně po setkání s newyorským starostou Billem de Blasiem.

Dodala, že takovou reakci očekává od úterního zasedání unijních ministrů zahraničí, kteří budou jednat v Bruselu. Italskou reakci na pád malajsijského letadla prý Mogherini konzultovala se svými partnery z Británie, Francie a Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…