Nizozemský premiér, který vyhrál volby, dostal slovní facku od Erdogana

16.03.2017 18:42

Předseda nizozemské vlády Mark Rutte sice vyhrál parlamentní volby, ztratil ale přátelství Ankary. V reakci na výsledek středečních voleb a na aktuální diplomatickou roztržku mezi Tureckem a Nizozemskem to dnes uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Nizozemský premiér, který vyhrál volby, dostal slovní facku od Erdogana
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

„Rutte, vaše strana možná skončila první ve volbách, ale měl byste vědět, že jste ztratil turecké přátelství,“ uvedl Erdogan na shromáždění na severozápadě Turecka. Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) nizozemského premiéra Rutteho podle předběžných výsledků zvítězila ve středečních parlamentních volbách. Protiislámská strana Geerta Wilderse skončila s odstupem druhá.

Diplomatická roztržka mezi Tureckem a Nizozemskem se rozhořela o víkendu poté, co nizozemské úřady vyhostily tureckou ministryni pro záležitosti rodiny. Předtím Nizozemsko zakázalo přistát letadlu šéfa turecké diplomacie Mevlüta Çavuşoglua. Oba členové vlády chtěli v Rotterdamu vystoupit na shromážděních členů místní turecké komunity, které hodlali přesvědčovat, aby v dubnovém referendu o změnách turecké ústavy hlasovali pro posílení pravomocí hlavy státu.

Turečtí představitelé včetně Erdogana v reakci na tyto incidenty přirovnali postup nizozemských úřadů k „nacismu a fašismu“. Už dříve k nacistickým praktikám přirovnali i zrušení několika shromáždění místní turecké komunity v Německu, na kterých měli rovněž vystoupit turečtí ministři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…