Nižší výběr daní a Andrej Babiš. Na setkání Svazu měst a obcí se řešily finance

23.03.2015 16:31

Stížnosti na výběr daní brzy dopadnou na Ministerstvo financí. Také v Olomouckém kraji řeší akutní problém a propad o 100 milionů korun. "Věříme ministrovi financí, na druhou stranu i s ohledem na vývoj je potřeba, abychom zůstali opatrní,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na krajském setkání Svazu měst a obcí ČR v Olomouci předseda Dan Jiránek. Ten se také opřel do změn pravidel přidělování dotací: "Je to zbytečný, nesmyslný chaos."

Nižší výběr daní a Andrej Babiš. Na setkání Svazu měst a obcí se řešily finance
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek v Olomouci

Také v Olomouckém kraji řeší akutní problém výběru daní. "Olomoucký kraj má propad za uplynulé dva měsíce 100 milionů korun,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek. "Výše je daná celostátním podílem, počtem obyvatel, hustotou silniční sítě,“ vysvětlil. Výkyvům odolají kraje, které jsou bez dluhů, například Plzeňský. Jenže to se nedá říct o dalších. Krajům, které si vzaly půjčky, bude hrozit, že nebudou mít z čeho splácet. "Věříme ministrovi financí, na druhou stranu, i s ohledem na vývoj, je potřeba, abychom zůstali opatrní,“ podotkl Jiránek. Propad v daňových příjmech v republice chtějí hejtmani řešit s vládou a především s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Podle mluvčí finančního ředitelství Petry Petlachové ale březnová čísla naznačují zlepšující se trend.

Jiránek: Ministerstvo mělo informovat. Kraje a obce by si vytvořily rezervy

Také v Olomouci se na setkání starostů Svazu měst a obcí debatovalo o problémech, které vyplývají z nižšího výběru daní. Jiránek vyčítá ministerstvu i to, že obce nikdo neupozornil: "Obyčejně v prosinci nebo v lednu se schvalují rozpočty. Ministerstvo financí dá v rámci státního rozpočtu nějaký návrh, jak by daňové výběry měly vypadat. V prvních dvou, třech měsících došlo k významnému poklesu výběru daní, a to nejen vůči tomu, co předpokládalo Ministerstvo financí, ale také ve srovnání s uplynulým rokem,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Jiránek. "Podle toho, co říkala paní náměstkyně, loni Ministerstvo financí firmám zadrželo daně, takže to vypadalo, že se jich vybralo více, a letos jim daně vrátilo, takže je jich vybráno méně. Stát ani nenaznačoval, že by něco takového nastalo, jinak bychom si vytvořili o něco vyšší rezervy,“ dodal. Přitom právě začátkem roku disponují kraje a obce vždy s nižšími částkami. Jiránek také upozornil, že cena nafty nebo tabákových výrobků nemá na jejich hospodaření vliv. "Na úrovni spotřební daně je pokles jednoduše vysvětlitelný, ale to nás příliš nezajímá, protože ani obce, ani kraje nemají podíl na spotřební dani,“ doplnil.

Schválení nových pravidel pro poskytování dotací. Zničující chaos

Na pondělním jednání Svazu měst a obcí v Olomouci se debatovalo také o opatrovnictví. "Na jedné straně je potřeba, aby se problematikou opatrovnictví zabývaly i nejmenší obce, protože jsou v kontaktu s různými ústavy a nejlépe vědí, jak pomáhat například se zajištěním bydlení a úředními záležitostmi. Na druhou stranu, pokud obce na tyto věci nedostávají ani korunu, padne na ně obrovská zátěž,“ podotkl Jiránek. Další problém vidí v přidělování dotací. "Příšerná věc, že se schválí nová pravidla pro poskytování dotací s účinností od 20. února, což je zničující pro různé neziskovky, ale také pro obce a kraje,“ popsal Jiránek. "Stát by měl postupovat logicky, jeden rok změnu schválit, nechat rok plynout čas, aby se na ni všichni připravili a od dalšího roku ji nechat platit. Stát ale pravidla schválí s tím, že vyjdou ve Sbírce zákonů 5. února. Je tam napsáno, že platí od 1. ledna, ve skutečnosti nabývají účinnosti po 20. únoru. Je to zbytečný, nesmyslný chaos. Všichni, kteří rozběhli nějaké procesy, je musí dělat podle nových pravidel znovu,“ dodal.

NKÚ bude kontrolovat, zda je účelné postavit v obci chodník nebo školu?

Terčem další kritiky jsou i kontroly NKÚ. "Dnes nás může kontrolovat asi 6 nebo 7 entit z úrovně státu. Velmi často mají rozdílné názory. Když uděláte něco podle jednoho kontrolního orgánu dobře, podle jiného je to špatně,“ vysvětlil Jiránek. Zároveň starosty rozladila i další věc: "Pro nás nepochopitelně byl do projednávání v Poslanecké sněmovně začleněn návrh, že by měl NKÚ kontrolovat i účelnost a hospodárnost. Jak může nějaká státní entita rozhodovat, zda je v obci důležitější chodník než škola? To není možné posuzovat z úrovně státu,“ upozornil Jiránek. Krajská setkání Svazu měst a obcí se průběžně konají ve všech regionech republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…