No tedy. Kdo fandí Porošenkovi, bude mít z tohoto článku zkažený den

28.12.2015 10:11

Závěry průzkumu veřejného mínění, který v polovině roku 2015 provedla mezi Ukrajinci americká agentura Gallup, jasně dokládají, že obyvatelé této východoevropské země ztrácejí víru ve vedení země – v prezidenta Petra Porošenka i vládu. Plných 65 % respondentů je nespokojených se směrem, jakým se Ukrajina vydala po Majdanu.

No tedy. Kdo fandí Porošenkovi, bude mít z tohoto článku zkažený den
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Anketa

Co říkáte na vánoční poselství prezidenta Zemana?

hlasovalo: 12438 lidí

Ukrajinský prezident se krátce po nástupu do funkce v květnu 2014 těšil přízni 47 % respondentů. Po více než roce ve funkci však čísla dramaticky poklesla. V nejnovějším průzkum agentury Gallup Porošenkův výkon ocenilo „pouhých“ 17 % respondentů, což je slabší výsledek, než naměřili jeho předchůdci Viktoru Janukovyčovi před vypuknutím Majdanu.

Gallup přisuzuje nízkou důvěru Ukrajinců ve svého prezidenta rozčarování ze směru, jakým se Ukrajina ubírá. Vedení země prý nedokázalo naplnit očekávání, s jakými vyšli před dvěma lety protestující do ulic. Tento názor zastává 65 % respondentů. Agentura v této souvislosti poukazuje na špatný stav ukrajinské ekonomiky, připojení Krymu k Ruské federaci a na boj ukrajinských sil s proruskými separatisty na východě Ukrajiny.

Právě ve východních a jihovýchodních regionech země naměřili výzkumníci Porošenkovi nejmenší podporu – pouze 7 až 11 % respondentů oceňuje práci, jakou jejich prezident v úřadu odvádí. Ve zbytku země nejsou čísla o mnoho vyšší. Dokonce i v Kyjevě věří Porošenkovi „pouhých“ 21 % respondentů. Pro srovnání, Janukovyčovi v roce 2013 důvěřoval o procento nižší počet Ukrajinců.

Shrnutí průzkumu v angličtině ZDE

Ještě o stupeň horších výsledků zaznamenala v průzkumu americké společnosti ukrajinská vláda, kterou dle zjištění Gallupu mnozí kritizují za pomalé tempo reforem. Oproti roku 2014 její podpora poklesla o třetinu: z 24 % na 8 %. Jedná se o jedno z nejnižších čísel, která společnost na Ukrajině naměřila od roku 2006.

Nízká důvěra ve vládu má dle zjištění Gallupu co dělat i s korupcí. Vláda prý sice přijala několik opatření ke snížení míry korupce, devět z deseti Ukrajinců si však myslí, že je vláda zkorumpovaná (88 % respondentů). Osm z deseti Ukrajinců si totéž myslí i o hospodářství země (81 % respondentů). Pouze 5 % respondentů uvedlo, že jsou spokojeni se způsobem, jakým vláda přistupuje ke korupci.

Průzkum probíhal mezi červencem a srpnem 2015 na Ukrajině – s výjimkou Krymu a separatistických regionů  – Doněcku a Luhansku. Zúčastnilo se ho 1000 respondentů starších patnácti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…