No tedy: Podpora Angely Merkelové se už totálně zřítila. A volební preference také stojí za to

04.02.2016 8:12

V Německu proběhl další rozsáhlý výzkum politických preferencí německých voličů. Ukazuje se, že kancléřka Markelová dále ztrácí oblibu a obdobný trend je vidět i u její CDU/CSU. Naopak kontinuálně posiluje protiimigrační AfD.

No tedy: Podpora Angely Merkelové se už totálně zřítila. A volební preference také stojí za to
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Průzkum veřejného mínění, realizovaný společností Infratest DIMAP pro televizi ARD, proběhl prostřednictvím telefonických rozhovorů na reprezentativním vzorku 1004 občanů Německa starších osmnácti let v prvních dvou dnech stávajícího měsíce. Němečtí voliči i přes snahu vlády čelit migrační vlně ztrácejí v její opatření důvěru a dramaticky klesá také jejich víra v kancléřku Angelu Merkelovou a její optimistický slogan „Wir schaffen das“ (Zvládneme to). V současné chvíli je s její politikou spokojeno jen 46 % voličů, přitom ještě před několika měsíci jí důvěřovalo 65 % lidí.

Podle zveřejněného grafu je zřejmé, že propad oblíbenosti kancléřky úzce souvisí s její přistěhovaleckou politikou otevřených dveří. Byť vláda v posledních týdnech přijala v oblasti migrační politiky několik zpřísňujících opatření a samotná Merkelová vyjádřila přesvědčení, že po skončení války se většina uprchlíků vrátí zpět do svých domovů, voliči na tyto změny příliš pozitivně neslyší. Merkelová tak dosáhla v očích voličů nejhoršího hodnocení v posledních pěti letech. V novém roce se navíc propad jejích preferencí stále zvyšuje. Například ještě minulý měsíc kancléřce důvěřovalo 58 % Němců.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Vrásky na čele však nemá pouze samotná kancléřka Merkeová, ale také její straničtí kolegové z CDU/CSU. Pokud by se konaly příští neděli volby, získali by křesťanští demokraté pouze 35 % hlasů, což je o čtyři procenta méně než v lednu. Svého dlouhodobého maxima dosáhla CDU/CSU v září loňského roku, kdy ji voliči v průzkumu veřejného mínění ocenili 42 procenty. Současné volební preference vládnoucí strany se tak pomalu začínají přibližovat jejich dlouhodobému minimu z volebního roku 2005, kdy získali křesťanští demokraté pouhých 30 % hlasů a skončili v pořadí stran až druzí za SPD.

V případě koaliční SPD není propad tak znatelný, ale i její preference v posledních měsících stagnují a na výsledek nad 30 % procent mohou socialisté vedení vicepremierem Sigmarem Gabrielem jen vzpomínat. Naopak chaos způsobený migrační krizí a neschopnost německých mainstreamových politiků pojmenovat problémy pravým jménem svědčí opoziční Alternative für Deutschland (AfD), jejíž odmítavé postoje současné přistěhovalecké politiky země mnohem více odrážejí postoje obyčejných Němců. AfD je nyní na svém maximu a ve volbách by získala dle aktuálního průzkumu 12 %, čímž by se stala třetí nejmocnější stranou v Bundestagu a předstihla by například i v Německu tradičně silné Zelené o dvě procenta.

Celonárodní volby jsou sice ještě daleko a budou se konat až v létě příštího roku, ale již za pět týdnů vystaví voliči politikům vysvědčení v regionálních volbách v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falcku a Sasku-Anhaltsku. Pokud by křesťanští demokraté v těchto třech spolkových zemích výrazně neuspěli, byla by podle mnohých expertů pozice kancléřky Merkelová vážně ohrožena. S německou vládou vyjádřilo v průzkumu spokojenost jen 37 % z oslovených respondentů, což představuje v porovnání s lednem výrazný pokles o jedenáct procent. Naprosto spokojeno je jen jedno procento voličů. Podíl nespokojených voličů v každém případě stále roste.

Zdaleka nejslabší podporu mají vládní strany v oblasti přistěhovalecké politiky, kde schvaluje jejích kroky jen 18 % Němců, naopak 81 % z nich nesouhlasí. Třetinovou podporu má vláda v tomto směru aspoň u voličů Zelených a CDU/CSU. V případě voličů koaliční SPD je důvěra ve vládní přistěhovaleckou politiku ještě o procento pod průměrem. Voliči Alternative für Deutschland jsou v této záležitosti zajedno a odmítají migrační politiku vády ze sta procent.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…