No, v Česku je po kvótách dusno. Podívejte se, co třeba padlo

23.09.2015 10:24

Včerejší rozhodnutí ministrů vnitra Evropské unie, kteří schválili přijetí kvót na rozdělení 120 tisíc uprchlíků, rozvířilo politické dění v Česku. Proti bylo Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, Polsko nakonec hlasovalo pro přijetí, čímž rozdělilo Visegrádskou čtyřku.

No, v Česku je po kvótách dusno. Podívejte se, co třeba padlo
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Nechtěli by se milovníci happeningu teď soustředit na hradní vlajku Evropské unie? Nemuseli by tam místo ní věšet trenýrky, vhodným symbolem ČR po včerejšku je hadr na podlahu,“ nebral si servítky europoslanec Jan Zahradil (ODS). Narážel tak na výměnu prezidentské standarty, za kterou v neděli recesisté ze skupiny Ztohoven pověsili červené trenýrky, a to přímo na budově Pražského hradu.

Bývalý primátor Prahy Jan Koukal neskrýval své zklamání nad jednáním Polska. „Když vidím polského Tuska, nemohu nepoznamenat, že Polsko se na jednáních Visegrádské čtyřky tvářilo, že s námi souhlasí a bude společně postupovat. Že jsme s ohledem na jiné zkušenosti měli obavy, je jedna věc, to, co je podstatné, je, že Poláci hodili celý visegrádský projekt do koše. Od včerejška nemá důvod existovat. Zřejmě začíná nová éra ne nepodobná benešovskému hledání spojenců před druhou světovou válkou,“ uvedl.

Evropské unie se pro změnu zastal státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Budeme to muset připomínat znovu a znovu. Členství v EU má pro nás obrovský přínos. A nejen ekonomický...“

Poslanec Milan Šarapatka pak svůj názor vyjádřil přímo na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Podle něj by čeští diplomaté a státní úředníci měli přestat jezdit do Bruselu pro příkazy a poplácání po zádech, ale místo toho by měli začít bránit naše vlastní zájmy. 

Když jsme před lety vstupovali do Evropské unie, většina z nás měla pocit, že Česká republika vstupuje do jakéhosi nóbl exklusivního klubu. Je ale EU opravdu stále tím nádherným klubem, do kterého jsme s takovou euforií vstupovali? Domnívám se, že nikoli. Zdá se totiž, že v našem evropském klubu ledacos páchne. Včerejší rozhodnutí o kvótách tuto skutečnost jen potvrzuje,“ podotkl Šarapatka. Podle něj velké evropské státy, které měly zpytovat kvůli uprchlické vlně své svědomí, převálcovaly brutální silou názor malých evropských států a vnutily jim svůj názor na kvóty uprchlíků.

Velký díl na současné situaci má však i naše malá republika. Léta jsme svědky toho, že si naši nejvyšší představitelé jezdí do Bruselu pouze pro příkazy a blahosklonné poplácání po zádech od ‚velkých bruselských kluků‘ místo toho, aby tam skutečně prosazovali zájmy naší země. Přidělení kvót je jedním z dokladů tohoto nesamostatného, poraženeckého přístupu České republiky vůči EU,“ poznamenal rovněž Šarapatka a zkritizoval Česko i za „nezvládnuté předsednictví“ Visegrádské čtyřky. „S ohledem na stávající předsednictví ve V4 jsme měli unikátní možnost sjednotit názor ČR a sousedních zemí a promluvit ve věci kvót na evropském summitu společným hlasem 65 milionů obyvatel Visegrádu. Nestalo se. Místo toho jsme zažili pouze další velkou blamáž, když se po úvodních tanečcích a slibech společného postupu Polsko rozhodlo přiklonit ke většinovému názoru Bruselu. Jedná se o další jednoznačnou prohru naší diplomacie, která by už konečně měla přestat slepě vzhlížet k Bruselu. Místo toho by měla začít urychleně chránit naše vlastní zájmy,“ dodal.

Celý Šarapatkův názor čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…