Noam Chomsky dle svých slov není obdivovatelem Putina, ale tohoto podrazu se prý Západ rozhodně dopouštět neměl

13.02.2015 16:30

Americký filozof a levicově orientovaný aktivista Noam Chomsky se pro veřejnoprávní britský televizní kanál Channel 4 vyjádřil k příměří uzavřenému v Minsku a rovněž k Islámskému státu.

Noam Chomsky dle svých slov není obdivovatelem Putina, ale tohoto podrazu se prý Západ rozhodně dopouštět neměl
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

"Krize na Ukrajině a v důsledku toho existující konflikt mezi Západem a Ruskem je bezpochyby závažná záležitost. Dohodu o příměří samozřejmě všichni vítáme. Zatím jde však jen o pouhý záblesk naděje. Musíme vyčkat, jak vše nakonec dopadne. Evropa učinila krok k vyřešení konfliktu mírovou cestou, ale nebude to lehké,“ uvedl Chomsky. Podle jeho názoru si do jisté míry současné problémy způsobil Západ po pádu železné opony. "Sovětský vůdce Michail Gorbačov tehdy souhlasil s opětovným spojením Západního Německa a NDR. Výměnou za to mu Spojené státy verbálně slíbily, že se NATO nerozšíří ani o píď na východ,“ vrací se Chomsky do minulosti.

Vystoupení Chomského na Channel 4 můžete zhlédnout ZDE.

"Jenže Spojené státy tento slib nedodržely a NATO se v dalších letech neustále rozšiřovalo směrem k hranicím Ruska. Když to Rusové kritizovali, bylo jim řečeno, že šlo pouze o slovní slib a nikoli o závaznou dohodu. Já nejsem obdivovatel ruského prezidenta Vladimira Putina, ale pokud se bavíme o anexi Krymu a dalších záležitostech, měli bychom znát všechny důležité souvislosti. Nová ukrajinská vláda se již navíc nechala slyšet, že hodlá usilovat o vstup do NATO,“ vysvětluje Chomsky a nabízí historické srovnání s tímto požadavkem Kyjeva. "Jak by asi reagovaly Spojené státy v 80. letech, kdyby Mexiko ohlásilo vstup do Varšavského paktu?“ pokládá si Chomsky řečnickou otázku.

Chomsky však zároveň tvrdí, že tím nechce obhajovat Putinovu reakci v podobě anexe Krymu či podpory proruských separatistů. "Musíme však chápat, že Rusko v posledních dekádách čelí neustálému rozšiřování nepřátelské vojenské Aliance směrem k jeho území,“ konstatuje Chomsky. V krátkém výstupu na Channel 4 se ještě stihl vyjádřit k Islámskému státu. "Jeho existence má dvě zásadní příčiny. Živnou půdu pro jeho vznik mu poskytla americko-britská invaze do Iráku, kde způsobila nárůst sektářského násilí. Druhým důvodem je finanční podpora Saúdské Arábie,“ prohlásil Chomsky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …