Noama Chomského se ptali na Donalda Trumpa. A vědec pohovořil o dnešní Americe tak, že se mnozí budou divit

24.09.2015 9:27

Známý americký filozof Noam Chomsky přednášel na univerzitě The New School v New Yorku. Po přednášce došlo na otázky z publika a jeden z dotazů přiměl Chomského zamyslet se nad současnou politickou situací v USA. Studenti totiž chtěli znát Chomského názor na republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Informuje server Democracy Now.

Noama Chomského se ptali na Donalda Trumpa. A vědec pohovořil o dnešní Americe tak, že se mnozí budou divit
Foto: Petr Kupka
Popisek: Noam Chomsky před budovou olomouckého kina Metropol, kde se zúčastnil besedy s veřejností

„No, vlastně bychom si měli uvědomit, že ostatní kandidáti od něj nejsou tak rozdílní. Stačí se podívat na jejich postoje,“ spustil Chomsky a na příkladu dvou donedávna nejsilnějších republikánských kandidátů Scotta Walkera a Jeba Bushe ukázal na posun v americké politice.

„V názoru na íránskou jadernou dohodu se lišili. Walker tvrdil, že musíme bombardovat Írán a že jakmile bude zvolen, okamžitě začnou s bombardováním. Bush byl poněkud serióznější. Ten řekl, že nejdříve se zúčastní prvního jednání kabinetu vlády a pak bude bombardovat Írán,“ vysvětluje Chomsky a dodává: „Podívejte se, nejenže to je zcela mimo spektrum mezinárodních názorů, to je zcela mimo spektrum relativního zdravého rozumu.“

„To je vzpoura radikálů, to není politická strana. Toho si všimnete už podle hlasování. Myslím, že na každý komplexní problém budou existovat rozdílné názory. Pokud však jednohlasně zruší íránskou dohodu nebo zákon o dostupné zdravotní péči či jakoukoli jinou věc, která přijde po nich, víte, že nejednáte s politickou stranou,“ popisuje Chomsky politiku republikánské strany.

Podle něj došlo k tomu, že obě strany se za poslední „takzvanou neoliberální éru“ posunuly doprava. „Dnešním demokratům se dříve říkalo umírnění republikáni a dnešní republikáni jsou už úplně mimo spektrum,“ konstatuje Chomsky, podle kterého jsou američtí republikáni obyčejní fundamentální extremisté.

Celý text zde

„Jsou tak posedlí extrémním bohatstvím a mocí, až nemohou prezentováním svých názorů získat žádné hlasy. Tudíž se stalo to, že mobilizovali části populace, které tu již dlouhou dobu byly,“ vysvětluje Chomsky republikánskou rétoriku.

A následně mluví o USA jako takových: „Je to v mnoha směrech výjimečná země. Zaprvé je extrémně náboženská, jedna z nejvíce nábožensky fundamentálních zemí světa. A věřím, že v současnosti je většina republikánské strany evangelická, extremistická,“ vysvětluje Chomsky a dodává, že jsou to lidé, kteří žijí v představě, že „oni nám berou naši anglosaskou zemi“. A z toho vznikl národ lidí, již chodí do Starbucksu se střelnou zbraní v ruce, protože co když se je třeba pokusí zabít islámský terorista.

A za tím podle Chomského stojí právě tvrdé jádro republikánů, které na těchto obavách, jejichž vznik by se dal vysledovat do období kolonialismu, postavilo politickou stranu. „Takže ano, možná je Trump komická postavička, důležité je si uvědomit, že mezi ním a hlavním politickým proudem není zase takový rozdíl.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…