Nobelovka. Za Kosovo. Pro Trumpa. Z toho někoho trefí šlak

11.09.2020 22:15

Americký prezident Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu míru pro rok 2021. A ne jen jednou. Za své úspěchy v diplomacii si již tento týden vysloužil hned druhou nominaci. Kromě Trumpových úspěchů v navázaní spolupráce mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty, nominaci obdržel i za dohodu mezi Kosovem a Srbskem, podepsanou před týdnem v Bílém domě. Možná by brzo mohla přijít i třetí.

Nobelovka. Za Kosovo. Pro Trumpa. Z toho někoho trefí šlak
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký prezident Donald Trump hovoří ke Kongresu

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí
První nominace americké hlavy státu přišla od norského poslance Christiana Tybringa-Gjeddea za dohodu mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty.

Za srpnové uzavření dohody Tybring-Gjedde mezi těmito blízkovýchodními státy ocenil Trumpa, jakož státníka, který má „snahu pro řešení světových konfliktů“. „Myslím, že se (Trump) více snažil dosáhnout míru mezi národy než většina ostatních nominovaných na cenu za mír,“ uvedl pro zpravodajství Fox.

„Očekávám, že ostatní blízkovýchodní národy budou následovat ve stopách Spojených arabských emirátů, což region změní v oblast spolupráce a prosperity,“ doplnil norský politik.

Trumpa oceňuje i proto, že na Blízkém východě, na rozdíl od svých předchůdců, prosazuje spíše diplomatické než vojenské řešení a stahuje americké jednotky zpět do Spojených států. „Na rozdíl od svých předchůdců válku nezahájil, ale ukončil. To se naposledy povedlo laureátovi Nobelovy ceny Jimmymu Carterovi,“ vysvětlil své rozhodnutí Trumpa nominovat.

Během pátku pak Trumpovi přistála další nominace, tentokrát za jeho snahy na normalizaci vztahů Srbska a Kosova. Rozhovory již plodí první dohody, jakožto například novou dohodu ohledně infrastrukturních projektů.

Člen švédského parlamentu Magnus Jacobsson na mírové ocenění navrhl kromě Trumpa i vlády Kosova a Srbska.

„Nominoval jsem vedení USA a vlády Kosova a Srbska na Nobelovu cenu za mír za jejich společnou snahu o mír a hospodářský rozvoj prostřednictvím dohody o spolupráci podepsané v Bílém domě," oznámil Jacobsson.

„Obchod a komunikace jsou důležitými stavebními kameny míru,“ poznamenal politik k dohodě podepsané v Bílém domě.

„Vděčnost“ se za nominaci ozvala i Avdullaha Hotiho, předsedy kosovské vlády.

Trump se díky těmto nominací může připojit ke svým čtyřem předchůdcům. Nobelovu cenu za mír již získali Theodore Roosevelt v roce 1909, Woodrow Wilson v roce 1920, Jimmy Carter v roce 2002 a také Trumpův předchůdce Barack Obama.

Obama si ji vysloužil za „výjimečné úsilí o posílení světové diplomacie a spolupráce mezi národy“. Hlavním důvodem mělo, dle výboru udělující ocenění, být jeho nasazení v otázce jaderného odzbrojování.

Otázkou nyní zůstává, zdali se se brzy Trump nedočká i své třetí nominace - jak totiž dnes oznámil na Twiiteru, došlo i jeho přičiněním k dalšímu diplomatickému úspěchu. Po několika dnech od navázání diplomatických vztahů Izraele se Spojenými arabskými emiráty, dnes došlo k normalizaci vztahů k Izraeli i od Bahrajnu.

„Otevření přímého rozhovoru a vazeb mezi těmito dvěma dynamickými společnostmi a vyspělými ekonomikami bude představovat pokračování pozitivní transformace Blízkého východu a zvýší to stabilitu, bezpečnost a prosperitu v regionu,“ zní v prohlášení, které americký prezident sdílel na svém twitterovém účtu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…