Noc v Duchcově byla po sobotních protestech klidná

23.06.2013 11:12

Bezproblémová byla z pohledu policie noc na dnešek v Duchcově na Teplicku, kde v sobotu přerostl mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v pouliční střety s policisty. ČTK to řekla mluvčí policie Jana Matonohová.

Noc v Duchcově byla po sobotních protestech klidná
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Tomáš Vandas na předvolebním mítinku v Mostě

Incident v souvislosti s radikály nezaznamenali ani strážníci. "Měli jen dva výjezdy kvůli rušení nočního pořádku, to je ale standard," uvedla starostka Duchcova Jitka Bártová. Pravicoví extrémisté zřejmě ve městě nezpůsobili žádné větší škody. "Zatím vím jen o poškození policejního auta, které zasáhly kameny," zmínila Bártová. Podle ní se už podařilo uklidit i nepořádek, který zůstal po sobotních protestech. "Místy zůstaly jen střepy," dodala.

 Na mítink DSSS přišlo v sobotu zhruba 1000 příznivců strany

Police zadržela v sobotu 22 lidí, podle Matonohové ale zatím nelze říct, kolik z nich bude obviněno z trestného činu nebo přestupku. "U všech ještě nebyla stanovena právní kvalifikace. Minimálně tři jsou ale podezřelí z trestného činu útoku na veřejného činitele nebo výtržnictví, další z přestupků proti občanskému soužití či neuposlechnutí výzvy," uvedla mluvčí.

 Na mítink DSSS přišlo v sobotu zhruba 1000 příznivců strany, nedaleko nich se sešlo zhruba 200 Romů a jejich zastánců. Pravicoví extrémisté se neúspěšně pokusili prorazit policejní kordón, aby se dostali k Romům. Při pochodu městem také dvakrát kameny a lahvemi zaútočili na policisty, kteří proti nim použili slzný plyn i vodní dělo. Podle policie zranění utrpělo pět lidí, z toho dva policisté. Jeden z těžkooděnců zůstal na zemi a do bezpečí mu museli pomoci jeho kolegové. Mezi zraněnými je i jeden fotograf, který měl tržné zranění hlavy. Policisté také zabavili přes třicet zbraní, baseballové pálky nebo různé nářadí.

V Duchcově je napjatá atmosféra od 18. května, kdy pětice Romů napadla mladý manželský pár vracející se z diskotéky. Ženu povalili na zem, kopali a bili pěstmi. Policie případ klasifikovala jako pokus o těžké ublížení na zdraví. Policie také musela zasahovat na konci května po protiromském shromáždění několika stovek lidí na hlavním duchcovském náměstí. Po oficiálním skončení akce totiž asi 300 protestujících vyrazilo směrem k ulicím, kde bydlí Romové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…