Noční převrat v hnutí Tomia Okamury: Poslanci ,,sejmuli" předsedu. Víme více o tom, co se dělo

20.01.2015 7:27

Zásadní změny přineslo noční zasedání poslaneckého klubu hnutí Úsvit. Poslanci Okamurova hnutí se postavili svému vedení a sesadili šéfa frakce Radima Fialu. Jednání mělo trvat přes pět hodin a být velmi emotivní.

Noční převrat v hnutí Tomia Okamury: Poslanci ,,sejmuli" předsedu. Víme více o tom, co se dělo
Foto: red
Popisek: Tisková konference Davida Kádnera a Olgy Havlové

Poslanci nejmenšího sněmovního klubu měli podle České televize svému předsedovi vyčítat zejména to, že často postupoval na vlastní pěst bez vědomí kohokoliv. „Pan Fiala jednal za zády poslanců, uzavíral dohody, o kterých nikdo z nás nevěděl,“ mělo zaznít z řad poslanců. Ideální prý nebylo ani Fialovo poslanecké působení v rozpočtovém výboru, kde Úsvit zastupoval.

Za nástupce odvolaného Radima Fialy byl zvolen poslanec Marek Černoch, který byl ve frakci doposud místopředsedou. Novou místopředsedkyní klubu byla zvolena Jana Hnyková, ve vedení zůstává i Petr Adam. Jako důvod výměny mělo v bouřlivé debatě zaznít i to, že Černoch se dovede lépe vymezit proti předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi.

Objevují se i spekulace, že Radim Fiala v Úsvitu propagoval sloučení hnutí se Stranou práv občanů, což ale většina poslanců odmítala. Na bouřlivém nočním jednání v Poslanecké sněmovně pak celá situace vyústila v sesazení šéfa sněmovní frakce Okamurova hnutí.

Poslanec Martin Lank pro ParlamentníListy.cz potvrdil, že jednání bylo dlouhé a místy emotivní. "Přesto nejde o žádný puč nebo revoluci. U většiny členů klubu po více než roce zkrátka převážil názor, že s novým vedením by klub mohl fungovat lépe," uvedl.

Podobně se na to dívá i jeho kolega Augustin Karel Andrle. Podle něj došlo na nočním jednání klubu pouze k tomu, že byl jeho předsedou řádně zvolen Marek Černoch. "Důvodem odvolání pana Radima Fialy byla nespokojenost nás poslanců s jeho prací v čele klubu," uvedl pro ParlamentníListy.cz.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…