Noční proud Miloslava Ransdorfa. Obětí byl Tomáš Krystlík a Sudeťáci

23.07.2015 8:35

Na vztahy mezi českým a německým národem mají historik a europoslanec Miloslav Ransdorf a spisovatel Tomáš Krystlík, který se také zabývá dějinami, velmi rozdílné názory. Do debaty, která se mezi nimi již nějakou dobu odehrává na ParlamentníchListech.cz, přispěl v noci na dnešek svým komentářem Miloslav Ransdorf.

Noční proud Miloslava Ransdorfa. Obětí byl Tomáš Krystlík a Sudeťáci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

„Proč zbaběle mlčíte, pane Ransdorfe, k tomu, že Češi od poloviny 19. století chtěli vyhnat Němce a zmocnit se jejich majetku, že z pohraničí německá správa v roce 1938–39 nevyháněla, že nacistická perzekuce nebyla příčinou vyhánění Němců?“ využil Krystlík možnost položit Ransdorfovi otázku na jeho profilu na ParlamentníchListech.cz.

Komunistický europoslanec svého tazatele zpražil tím, že není partner pro jakoukoli seriózní historickou debatu. Krystlík prý pouze na něčí pokyny provokuje a zkouší, co ještě vydržíme. „Důkazem toho je i vaše nadstandardní ožití na stránkách PL po skandálním aktu lidovce Bělobrádka,“ opáčil Ransdorf. Pokud by se řídil spisovatelovou logikou, mohl by prý tvrdit, že Němci jsou méněcenní, protože oponovali občanské společnosti.

Plné znění otázky a odpovědi ZDE

O pár hodin později se Ransdorf ještě jednou vrátil k podle jeho názoru skandálnímu aktu lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka, který před několika dny u Sudetoněmeckého domu v Mnichově, kde sídlí instituce Němců vysídlených z českých zemí, položením věnce uctil památku obětí poválečného odsunu Němců z Československa. A opět se vymezil proti Krystlíkovi a jeho článkům o Mnichově a protektorátu, které spisovatel zveřejnil na ParlamentníchListech.cz.

„V České republice mají Sudeťáci oddaného skribenta Tomáše Krystlíka (užívám pojmu skribent, tedy pisálek, protože tento pán historikem nebyl a není), který nevynechá jedinou příležitost si do Čechů kopnout nebo rýpnout. Jednou píše, že jsme kulturně méněcenní (ze své zkušenosti vím, jak velký respekt ve světě budí česká kultura, zejména ta hudební), jindy se vyjádří, že musíme zakrývat své komplexy a kostlivce ve skříni, pak zase mluví o zbabělosti atd. atd.,“ napsal Ransdorf.

Mnichovská dohoda byla zrada

Mnichovská dohoda dle něj byla jasným porušením základů mezinárodního práva. „Toto období je historiky bohatě zpracováno a jestliže Krystlík jejich díla nečetl, je to jeho problém. Mnichov vnímala demokratická veřejnost Evropy jako zradu a platí to, co řekl Winston Churchill, ztratili mír i čest. Tím, že obětovali Československo, poškodili nakonec i sebe,“ uvádí europoslanec.

Češi dle něj následně neodcházeli z pohraničí dobrovolně, jak tvrdí Krystlík, nýbrž byli vyháněni. „Oficiální příkaz k odsunu sice vydán nebyl, ale znepříjemňování života, obrovský nátlak i přímé fyzické násilí k tomuto opouštění území vedlo. V obavách o svůj život odcházeli také němečtí antifašisté,“ oponuje Ransdorf Krystlíkovi.

„Havlovci“ neudělali nic pro posílení české pozice

Europoslanec také připomíná, že v 70. letech bylo v česko-německé smlouvě zakotveno, že mnichovská dohoda je nulitní, což prý dalo československé straně možnost opřít se o vídeňskou konvenci o smluvním právu, která každou smlouvu vynucenou nátlakem kvalifikuje jako od počátku neplatnou. Na tento dokument se pak odvolávaly jak smlouva z roku 1992, tak česko-německá deklarace z roku 1997.

„Musím zmínit, že s NDR jsme měli smlouvu, v níž byla zakotvena neplatnost Mnichova od samého počátku. A protože sjednocení Německa proběhlo na základě mezistátní smlouvy, jedná se o nový mezinárodní právní útvar, nikoli o pouhé pokračování bonnské republiky. Tento fakt SNR v rozporu s mezinárodním právem opomíjí a smlouvu mezi ČSSR a NDR nebere v potaz,“ stýská si Ransdorf.

„Havlovci“ dle něj pro posílení naší pozice nic neudělali. On sám prý k této věci mnohokrát vystupoval ve Federálním shromáždění i v Poslanecké sněmovně, jenže jako komunistovi mu nebylo dopřáno sluchu.

Celý komentář Miloslava Ransdorfa ZDE

„Byl bych rád, kdyby mě neprofesionální žvásty skribenta Krystlíka neobíraly o čas. Mám hodně práce, finišuji s pěti knihami a čas parlamentních prázdnin je krátký,“ vzkázal na závěr Ransdorf Krystlíkovi. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…