Noční schůzka s Babišem, krumpáč a lopata mladým. Jiří Čunek poskytl rozhovor, který naštve mnohé nejen v KDU-ČSL

23.01.2017 10:04

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) nevyloučil, že by v květnu mohl kandidovat na šéfa strany. Po volbách by pak řekl socialistům ne, chtěl by vládnout s Andrejem Babišem (ANO). Na něj také v rozhovoru pro Týden pěl samou chválu.

Noční schůzka s Babišem, krumpáč a lopata mladým. Jiří Čunek poskytl rozhovor, který naštve mnohé nejen v KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

„Dnes může na předsedu KDU-ČSL kandidovat člověk, který je známý, protože se jmenuje Bělobrádek, Jurečka a možná i Čunek nebo další. Anebo někdo neznámý. Ten ale musí už teď běhat po straně, musí říkat, co chce všechno udělat. Já to dělat nemusím, protože mě a moji práci ve straně všichni znají. Navíc jsem ještě pořád starostou Vsetína, senátorem a hejtmanem. Mám práce nad hlavu, nechci teď ještě věnovat svůj čas tomu, že budu muset s každým řešit své rozhodnutí kandidovat nebo nekandidovat na předsedu KDU-ČSL,“ vyjádřil se ke kandidatuře na předsedu strany. Své řekl také k lidoveckému vůdčímu tandemu Pavel Bělobrádek a Marian Jurečka. 

Jurečka podle něj totiž nemá příliš dobrou taktiku, neboť už podruhé sice zvažoval kandidaturu na předsedu, ale nakonec uvolnil cestu Pavlu Bělobrádkovi. „Když bude chtít kandidovat příště, už mu to nikdo neuvěří. Už dvakrát couvl,“ poznamenal k tomu. 

Své řekl také k současnému lídrovi Pavlu Bělobrádkovi. „Voliči potřebují vidět konkrétního člověka, za kterým je i konkrétní práce. Který to, co říkal, také udělal,“ uvedl Čunek s tím, že Bělobrádek to má dost složité, aby takový byl. „Vstoupil do politiky hodně mladý. Na rozdíl od jiných, kteří říkali, že může dělat leda tak veterináře na jatkách, říkám: Zaplať pánbůh za to, že tu máme mladého politika, který alespoň něco dělal. Nicméně jsem velkým nepřítelem mladých politiků. Jsem přesvědčen, že aby byli dobří, měli by do politiky vstupovat minimálně v pětatřiceti,“ sdělil. Podle jeho slov mladým politikům prostě chybí zkušenost lidí, kteří kus života odžili. „Co se týká Pavla Bělobrádka, zkušenost v normálním životě měl poměrně krátkou a zcela jistě ještě nějakou potřeboval,“ podotkl.

Anketa

Sympatizujete s pochody žen, které vyšly do ulic proti Donaldu J. Trumpovi?

2%
98%
hlasovalo: 15532 lidí

Čunek se následně vyjádřil také ke spojení strany se Starosty a nezávislými. „Jsem odpůrcem spojování se s naprosto liberálními stranami a lidmi typu Matěje Stropnického, předsedy Zelených. Taková spojení považuji téměř za závadová. Se Starosty ale máme řadu věcí společných,“ poznamenal. O spojení se podle něj mluví proto, aby se dosáhlo nějakého synergického efektu a zisk byl více než desetiprocentní. „Věřím, že by to tak mohlo být,“ uvedl. 

Nesouhlasí však s tím, že společný projekt by měl zastřešit „superlídr“, jímž by nebyl předseda ani jedné ze stran. „Myslím, že to je vadná úvaha. Už v ní je totiž zakotveno budoucí schizma. Jestli si už teď říkáme, že by bylo nejlepší, aby to dělal někdo jiný… No jo, ale kdo jiný? Tím přece přiznávám, že ta strana nemá nikoho, kdo by to dobře řídil. Musí se k tomu přistoupit racionálně. Buď máme ve svých řadách člověka, který má historii, umí lidi zaujmout, my tomu uvěříme a řekneme: ‚On bude lídr, protože přitáhne hlasy‘; nebo ne. Je přitom jedno, jestli to je straník, nebo nestraník,“ podotkl. Podle svých slov, kdyby se rozhodl kandidovat na post předsedy strany, dal by tím zároveň najevo, že chce takovým lídrem být. 

Vnímá také, že by spojení stran KDU-ČSL a STAN mohlo porazit sociální demokraty. „Sociální demokracie je stabilní, zajetá a strukturovaná strana, která ale podle mě, bohužel, prožívá sebedestrukci. Je plná vnitřních bojů, příliš se zabývá sama sebou,“ zkritizoval ČSSD. „Na spolupráci se sociálními demokraty říkám ne i proto, že bychom měli vést lidi k odpovědnosti za své životy. Stát může pomoci, aby někdo neumřel hlady, ale nemůže se z něj stát máma a táta všech bezprizorných. Nemůže to fungovat tak, že když si někdo zpacká život, dostane byt, dávky, nemusí pracovat, my všichni to zajistíme a on vychovává své následovníky. Množina neodpovědných k životu se tím totiž jen neustále rozšiřuje. To jsou přitom věci, které sociální demokraté prosazují. I proto se mi zdá, že je lepší jít s Andrejem Babišem než s nimi,“ pochválil následně i Babišovy životní zkušenosti, nasazení a pracovitost. Dle svých slov měl možnost poznat ho před jeho vstupem do politiky a vidět jeho drastické pracovní nasazení. 

„Ještě jako ministr pro místní rozvoj jsem se s ním měl setkat, ale něco mi do toho přišlo. Volal jsem mu, že opravdu nemohu, že jsem vytížen. A tak trochu abych ho odradil, jsem dodal, že se s ním mohu potkat nejdřív v jednu v noci.“ A on: „V pořádku, já počkám. Pracuji, tak budu ještě něco dělat.“ „Bylo cítit, že to nebylo hrané. Pracovitost je dobrá výbava do politiky,“ popsal jednu ze schůzek Čunek.

Závěrem se pak vyjádřil k znovuzadení základní vojenské služby, jejímž je příznivcem. „Určitě bych povinnou základní vojenskou službu zavedl. Na, řekněme, čtyři až pět měsíců. Maximálně,“ zmínil. „Každý by byl povinen tam jít. A kdo by nešel, toho by zavřeli. Každý by byl povinen se na vojně zdokonalit v nějakých dovednostech. Naučil by se poslouchat. Protože mnoho dětí velí svým ročidům a myslí si, že budou velet celý život. Dřív mladí lidé sekali dřevo, dělali takovéto práce. Dnes máme mnoho dvacetiletých, kteří nikdy nedrželi lopatu či krumpáč. Teď si představte, že se v tomto státě něco stane, nějaká katastrofa. Tady by všichni drželi mobil, mačkali displej a hledali nějakou aplikaci, jak se drží krumpáč. Možná. Vždyť bychom pomřeli,“ uzavřel se slovy, že nová vláda by mohla nastavit taková pravidla, že určité situace nemusí řešit stát. Pak by se nám podle něj žilo všem daleko lépe.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …