Noční vlky přivítala na Olšanských hřbitovech více než stovka lidí

07.05.2016 16:51

Na dnešní pietní akci k uctění obětí druhé světové války na Olšanských hřbitovech dorazilo kolem 16:00 s téměř dvouhodinovým zpožděním několik desítek členů a příznivců ruské motorkářské skupiny Noční vlci, která je blízká ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Před branou je vítala více než stovka rusky i česky hovořících lidí. Někteří z nich měli ruské vlajky nebo standarty podporující separatistické hnutí na Ukrajině. Takřka všichni si na šaty připnuli černooranžové stuhy vyjadřující solidaritu s válečnými veterány. Přijíždějící motorkáře vítali potleskem a pokřikem „molodci“ (chlapíci).

Noční vlky přivítala na Olšanských hřbitovech více než stovka lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Gang ruských motorkářů Noční vlci se projel po Václavském náměstí

Jediný incident způsobil publicista Doležal

Na hřbitov, kde je pochováno 429 sovětských vojáků padlých v květnu 1945 při osvobozování Prahy a okolí, dorazili lidé různého věku i rodiny s dětmi. Na akci dohlížely dvě desítky policistů. Řešili jediný incident, když publicista J. X. Doležal přítomné provokoval plakátem s vyobrazením holé zadnice a ptal se jich, jestli jsou placeni ruskou tajnou službou.

Noční vlci přijeli do Prahy z Vídně, jízdu po české metropoli pro ně pořádal český spolek Red Eyed Crüe. Noční vlci chtějí stejně jako loni průjezdem Evropou oslavit konec druhé světové války. Jejich členové jsou kritizováni za nacionalismus, jejich představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie. Průjezdu Evropou se neúčastní. Agentura Interfax zaznamenala, že běloruská neparlamentní opozice se domáhá zákazu Nočních vlků jako extremistické organizace, a to kvůli Zaldostanovu výroku, že „Bělorusko je Rusko“.

Noční vlci ještě dnes večer pořádají veřejné setkání

Skupina motorkářů již uctila památku válečných obětí v úterý v Brně, kde se s nimi setkal jihomoravský hejtman Michal Hašek. Za společnou fotografii byl dalšími českými politiky kritizován. Noční vlci v uplynulých dnech navštívili také bývalý nacistický vyhlazovací tábor v polské Osvětimi. Několika motorkářům ale polské úřady zakázaly o předchozím víkendu vstup do Polska. Skupina zamířila i na Slovensko a do Rakouska.

Z Prahy, kde dnes od 18:00 ještě plánují veřejné setkání, budou směřovat do Berlína, kde jejich cesta 9. května skončí. V tento den si Rusové připomínají vítězství nad nacistickým Německem.

Cestu Nočních vlků označují různí političtí představitelé i aktivisté občanských sdružení za provokaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…