Norbert Hofer promluvil z českého rádia. Toto prý udělá, pokud se stane rakouským prezidentem

08.09.2016 17:51

Hostem čtvrtečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl kandidát na rakouského prezidenta a předseda Svobodných Norbert Hofer. Promluvil o migrační krizi, o Evropské unii, o tom, co by dělal, kdyby se stal prezidentem, a řekl i pár slov k nařčením z populismu.

Norbert Hofer promluvil z českého rádia. Toto prý udělá, pokud se stane rakouským prezidentem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

„To, co jsem viděl loni, už nemůžu vidět znovu, lidé přespávající na nádraží, protože nikde není místo,“ řekl Hofer k migrační krizi. Uzavřít balkánskou cestu bylo podle něj dobré rozhodnutí, je však třeba si uvědomit, že do Evropy jde velké množství lidí, kteří nemají právo na azyl.

„U nás může každý přistěhovalec velmi rychle začít využívat systém sociální podpory,“ poznamenal Hofer s tím, že mnozí lidé chtějí skutečně jen zneužít evropské výhody. A ti, kteří nejsou v ohrožení života a pouze si chtějí přilepšit, podle něj do EU nepatří.

„Kdybychom přijímali jen oprávněné žadatele o azyl, tak by kvóty nebyly potřeba,“ dodal s tím, že by skutečný počet lidí byl mnohem menší. Je však nutné, aby Evropská unie fungovala jako celek. Mělo by být zcela standardní, že když jeden stát nezvládá plnit své závazky, ostatní mu pomohou.

„Nebylo by fér tvrdit, že všechno udělala špatně,“ řekl Hofer o politice německé kancléřky Angely Merkelové. Je podle něj dobrou političkou, ale její postup v řešení migrační krize byl chybný.

Turecko je sice velmi strategický spojenec, do EU však nepatří. „Turecko není evropská země, musíme tyhlety věci dát do pořádku,“ řekl s tím, že dohoda mezi EU a Tureckem nebude fungovat, protože migranti z Turecka ji mohou při splnění všech závazků obou stran jednoduše obejít.

Hofer rozhodně nechce, aby Rakousko odešlo z EU. Pokud by však směřovala ke vzniku superstátu a připravila by jednotlivé země o suverenitu, bylo by nutné ji opustit.

Přál by si užší spolupráci se sousedními zeměmi. „Česká ekonomika šlape výborně,“ poznamenal s tím, že z toho bude těžit posléze i samotné Rakousko. Zároveň pokud budou menší evropské státy postupovat společně, budou mít větší slovo.

„Vzájemné kontakty jsou velmi dobré, proto také pojedu příští pondělí do Česka, abych to podtrhl,“ řekl Hofer a dodal, že pokud by se stal prezidentem, bude na zlepšení vztahů pracovat ještě usilovněji. Se Zemanem toho má prý mnoho názorově společného.

„Jako prezident bych se snažil spojovat Rakousko s jeho sousedy, kterým se ekonomicky daří,“ dodal.

Poté promluvil o populismu. „Populisté samozřejmě existují, ale já to nejsem. Populista je někdo, kdo si vezme názor z davu a pak ho bez vlastního názoru opakuje,“ řekl Hofer s tím, že „s pojmem populismus zacházíme příliš lehkovážně“.

Když by se stal prezidentem, chtěl by rozšířit jeho pravomoci a posílit kontakt s vládou. „Prezident má ústavní pravomoc vládu odvolat, je to ale nástroj pro krizové situace,“ poznamenal. V současnosti přemýšlí nad tím, čeho může z pozice prezidenta dosáhnout a jak lépe pomoci svým občanům.

Svou první služební cestu v úřadu by zřejmě podnikl do Švýcarska, jak kážou tradice, a navštívil by také všechny země sousedící s Rakouskem.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…