Norbert Hofer v Praze: Tak to je změna! Průšvih, Zemane. Dva totálně jiné komentáře ze dvou Babišových novin

08.09.2016 8:01

Pozvání rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera (Svobodní) je podle komentátora Petra Kamberského ukrutná svévole ze strany české hlavy státu Miloše Zemana. Píše o tom v Lidových novinách, které patří Andreji Babišovi.

Norbert Hofer v Praze: Tak to je změna! Průšvih, Zemane. Dva totálně jiné komentáře ze dvou Babišových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk ze zámku v Lánech

„Jeho návštěva na Pražském hradě uprostřed volební kampaně je zatím asi největší diplomatický průšvih, jaký své zemi Miloš Zeman coby prezident uchystal,“ myslí si Kamberský s tím, že pokud prezident nevěří diplomatům, měl by věřit svému mluvčímu. Ten předevčírem zkritizoval vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, že se nemá vměšovat do záležitostí suverénní země, podotýká Kamberský.

Zeman bude podle všeho jediný vrcholný představitel Evropské unie, který prezidentského kandidáta přijme. Opakované volby, v nichž Hofer prohrál, se přitom konají již za tři týdny. Původní volby vyhrál těsně kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, ústavní soud však výsledek zrušil. 

Setkání se sice uskuteční na žádost pana Hofera, s nímž Zemana pojí stejný názor na migrační krizi, i tak se na českou hlavu státu snáší kritika. Například šéf sněmovního zahraničního výboru Karel Schwarzenberg (TOP 09) vidí v Zemanově počínání zasahování do rakouské politiky. 

Anketa

Vadí vám, že Zeman přijme ještě před rakouskými volbami Norberta Hofera?

3%
97%
hlasovalo: 10530 lidí

Navíc kolem návštěvy panují i protokolární zmatky. Ovčáček tvrdí, že Zeman Hofera přijme jako člena kolektivního vedení Rakouska, rakouská strana však uvádí, že jde o čistě přátelskou návštěvu. „Panuje shoda na tom, že reprezentativní funkce nebudou při této příležitosti akcentovány,“ uvedl mluvčí prezidentského kandidáta Svobodných Martin Giler. 

Zajímavé pak je bezesporu i to, že Svobodné v minulosti Zeman kritizoval, a to mimo jiné kvůli jejich exšéfovi Jörgu Haiderovi. „Čím dřív se Rakušané zbaví Haidera a jeho postfašistické strany, tím lépe,“ prohlásil Zeman před čtrnácti lety. Ovčáček však uvádí, že tyto doby kritiky jsou pryč. A to proto, že došlo k výraznému posunu směřování strany.  

Podle komentátora MF Dnes, která také patří Andreji Babišovi, Vojtěcha Varyše je zřejmé, že Zeman a jeho možný rakouský protějšek hledají spojence na mezinárodním poli. „Píše se nová kapitola ve (středo)evropské politice.“

„Setkání těsně před volbami lze brát jako potvrzení podpory, již už v minulosti Zeman Hoferovi vyslovil, i jako typickou zemanovskou provokaci. Hofer stále ještě není v Evropě ‚salonfahig‘, tedy přijatelný, a zvykem bývá spíše podpora jeho soupeře, zeleného ekonoma Alexandera Van der Bellena. Tak učinil šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker a po jeho vzoru mnozí další. Vměšování do volební kampaně tak probíhá na obou stranách,“ dodává Varyš a pozastavuje se nad zábavným paradoxem, kterým podle něj Zemanova podpora je. 

„Byla to Zemanova vláda, která se v roce 2000 připojila k diplomatickým sankcím proti Rakousku poté, co v tamním kabinetu zasedla Hoferova FPÖ. Byl to Zeman, který vždy obdivoval velkou koalici rakouských sociálních demokratů a lidovců a toužil ji napodobit u nás. Právě vůči ní se přitom Svobodní po celou dobu svého politického tažení maximálně vymezují,“ povšiml si Varyš. 

Následně konstatuje, že migrační krize a turbulentní dění v Evropské unii oživily polomrtvý a donedávna hodně formální projekt Visegrádské čtyřky. „Všechny čtyři postsocialistické země, v EU stále tzv. nové a obecně vzato ‚demokraticky nezkušené‘, jsou podceňovány, poučovány, odsouvány na druhou kolej,“ zmiňuje Varyš i to, že o polském Jaroslawu Kaczyńském či maďarském Viktoru Orbánovi se často hovoří jako o diktátorech. 

„Právě spojenectví V4 s Rakouskem, které by se zvolením Hofera prezidentem nepochybně začalo rodit, by tuhle rétoriku mohlo umravnit. I když kdo ví – na všechny se dá něco vytáhnout a Rakušanům lze se zvolením nepohodlného kandidáta připomenout, že jsou to vlastně bývalí nacisté,“ dodal Varyš.

Podle Varyše však lze doufat, že rakouský impulz už konečně v Evropě něco změní. „Východní Evropu dosud nikdo nebere vážně a každý s lehce odlišným postojem k oficiálně vyhlášené doktríně z centra je ihned populista, nacionalista a samozřejmě placený agent Ruska. Najednou se však s těmito ‚placenými agenty Ruska‘, s těmito ‚nacionalisty a populisty‘, s těmito nezvedenými Východoevropany musí začít počítat a jednat. I když to, jak vedení Evropské unie s předsedou Evropské komise v čele reagovalo na referendum o brexitu, může být dost výmluvným důkazem toho, kterak jsou někteří nepoučitelní,“ uzavřel Varyš se slovy, že spojenectví mezi českým a rakouským prezidentem může jen prospět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…