Norské soudy budou řešit kauzu Michalákové na přelomu května a června

19.04.2016 14:18

Norský soud by mohl o případu Evy Michalákové, která se odvolala proti rozhodnutí o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího ze dvou synů, rozhodovat na přelomu května a června. ČTK o tom informoval výbor zastánců rodiny Michalákových. Soud se měl původně konat na konci února, nepodařilo se ale zajistit tlumočníky. Norská sociální služba odebrala české matce a otci syny v květnu 2011.

Norské soudy budou řešit kauzu Michalákové na přelomu května a června
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Dnes desetiletý Denis a sedmiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách. Mladšího chlapce soud podle výboru podporovatelů rodiny dal k osvojení jeho pěstounům. Norská sociální služba bratry rodičům odebrala kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a fyzické týrání. To se nepotvrdilo. Soud ale tehdy považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů.

Michaláková předloni požádala o přezkoumání případu a svěření dětí do péče, norské úřady loni na podzim rozhodly o zbavení rodičovských práv a adopci mladšího hocha. Otci rodičovská práva ponechaly. Chlapci se narodili v Norsku, jejich matka tam také žije.

Při soudním jednání Michalákovou podpoří český stát. Soudu už poslal své stanovisko, využívá takzvaného písemného podání ve veřejném zájmu. Poukazuje na Úmluvu OSN o právech dítěte, podle níž se adopce v cizině dá považovat za náhradní péči, pokud není možné se o dítě postarat v jeho vlasti. Další výhrada má směřovat proti tomu, že se matka nemohla vídat se syny, i když o to stála. Zapojení ČR do norského řízení schválila vláda.

Zastánci matky žádali, aby se Česko zapojilo do řízení jako vedlejší účastník a jeho zmocněnec přímo vystoupil v soudní síni. Podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové byl zvolený způsob jediná možnost, která se dala využít.

Výbor podporovatelů tvrdí, že norské úřady nyní před soudním řízením "odmítly prověřovat" podmínky Michalákové a připravené prostředí pro návrat hochů. Záměrně prý také postupně utlumovaly kontakty chlapců s rodinou a důvodem zbavení rodičovských práv byla medializace případu.

Norské velvyslanectví a norské úřady se k případu nevyjadřovaly. Norská ambasáda ale už dřív na svém webu napsala, že sdělovací prostředky nemusí představovat věc "na základě všech relevantních informací" a norské úřady kvůli povinnosti mlčenlivosti nemohou "reagovat na nesprávná tvrzení". Podle některých ochránců dětských práv se nyní upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů. Podle některých médií a expertů také není možné si na kauzu udělat jasný názor jen se znalostí stanoviska jedné strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…