Norský terorista Breivik v manifestu citoval Klausovy názory

25.07.2011 12:46

Tímto následovníkem se český prezident asi chlubit nebude. Výňatky z Klausových výroků se totiž objevily i v manifestu 2083 Evropská deklarace nezávislosti, kterou sepsal norský atentátník Anders Behring Breivik. Nor, který v pátek usmrtil minimálně 93 svých spoluobčanů, se Klausem inspiroval v pasážích zaměřených proti EU. Český prezident přitom Breivikovy útoky velmi důrazně odsoudil. Zprávu přinesl portál iDnes.cz.

Norský terorista Breivik v manifestu citoval Klausovy názory

V 1500 stránkovém textu se Breivik o Klausovi zmínil dvakrát. "Vždy, když jsem se snažil odstranit nějaké regulace ze sovětské éry, bylo mi řečeno, že ať už je to cokoli, snažím se zbavit nařízení Evropské komise." Tento Klausův výrok Nor použil v pasáži polemizující nad rolí západní Evropy ve svobodném světě.

"Václav Klaus také zdůraznil, že národní stát je nenahraditelným garantem demokracie (na rozdíl od všech druhů říší, impérií a konglomerátů států)," cituje dále Breivik Klause. Breivik se s Klausem ztotožňuje v názoru, že EU je pouze přebujelá legislativa, která si chce podřídit každý aspekt lidského života.

„Inspirujme se Benešovými dekrety," vyzývá Breivik západ

Českého prezidenta norský pravicový extremista vykresluje jako obdivovatele bývalého amerického prezidenta Ronalda Reagana a někdejší „železné lady", bývalé britské remiérky Margaret Thatcherové.

Breivik se ve svém manifestu zmiňuje také o Benešových dekretech. Ty by podle něj mohly být určitým návodem na vystěhování muslimů ze západního světa.

Čtěte také:

Lidé přicházejí před norskou ambasádu uctít oběti útoků 

Norský vrah chtěl sehnat zbraně v Praze. Ztratil ale motivaci 

V Norsku útočili teroristé. BIS: Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …