Nouzový stav. Možná se bude projednávat už v pondělí

18.09.2020 18:21

Podle vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) by opět mohl být vyhlášen nouzový stav, který na našem území platil na jaře. Dojít by k tomu mělo v případě, že by ministerstvo zdravotnictví potřebovalo zavést některá opatření nad svoje pravomoci. Návrh na vyhlášení nouzového stavu by podle ministerského předsedy mohla vláda začít řešit na popud šéfa resortu zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) již během pondělka.

Nouzový stav. Možná se bude projednávat už v pondělí
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s rouškou

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
Babiš uvedl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch by s takovýmto návrhem mohl přijít již v pondělí na jednání vlády. „Je to otázka na ministra zdravotnictví, jenž musí zdůvodnit, jestli ta opatření, která navrhuje, jsou v souladu se zákony. Aby se nestalo, že nějaké opatření, které udělá, bude s nimi v rozporu a potom to bude někdo žalovat,“ podotkl premiér, čímž narážel na právní rozpory některých jarních opatření.

Pražský městský soud tehdy během dubna jakožto nezákonná zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví, která omezila volný pohyb osob a maloobchod. Rozsudek vysvětlil, že nezákonnost tkvěla v tom, že je vláda nepřijala podle krizového zákona.

V momentě, kdy Vojtěch vyhlášení nouzového stavu navrhne, tak se dle premiéra tímto podnětem bude zabývat kabinet.

Kromě možnosti nouzového stavu šéf vlády potvrdil, že se v pondělí obnoví fungování ústředního krizového štábu. Podle něj se tak stane kvůli naléhání krajských hejtmanů, kteří chtějí spolupráci s ministrem vnitra Jana Hamáčkem (ČSSD). Právě Hamáček by měl opět usednout v čele štábu.

Hamáček na svém twitteru doplnil, že o obnovení činnosti ústředního krizového štábu od pondělí bude ještě jednat vláda.  „Dnes jsme se s premiérem Andrejem Babišem dohodli na obnovení činnosti ústředního krizového štábu od pondělí. Návrh projedná vláda na svém jednání,“ zmínil vicepremiér.

Naléhání hejtmanů mělo být i kvůli nefungující spolupráci krajů s ministerstvem zdravotnictví. „Spolupráce nebyla dobrá,“ připustil Babiš v rozhovoru pro Deník.

Aktuální strmý růst nových diagnostikovaných případů nákazy Babiš vysvětluje mimo jiné tím, že za to mohou „neakceptovači roušek“. „Já mohu jen poprosit všechny, aby skutečně už to brali vážně, protože zkrátka jsou mezi námi lidé, kteří neakceptují ty roušky a kteří jsou proti těm opatřením,“ připojil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…