Nová vláda požádá o důvěru ve sněmovně 18. února

04.02.2014 16:00

Poslanecká sněmovna bude jednat o vyjádření důvěry nové koaliční vládě v úterý 18. února od 11:00. O schůzi v tento den požádal předsedu sněmovny Jana Hamáčka nový premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a poslanci při dnešním schvalování programu aktuální schůze jeho žádost podpořili. Jednání o důvěře zařadili jako nový bod na programu schůze.

Nová vláda požádá o důvěru ve sněmovně 18. února
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Vládu jmenoval prezident Miloš Zeman 29. ledna. Od té doby má vláda 30 dní na to, aby předstoupila před poslance a o důvěru je požádala.

Koaliční kabinet složený z ČSSD, ANO a KDU-ČSL by měl mít ve sněmovně podporu 111 poslanců. V sedmnáctičlenném kabinetu má ČSSD osm křesel, ANO šest a lidovci tři.

Zákon nařizuje, že pro získání důvěry vláda musí získat nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců, nikoli většinu ze všech poslanců. Aby se sněmovna mohla usnášet, musí být v sále aspoň 67 poslanců, teoreticky by tak pro získání důvěry mohlo stačit i pouhých 34 hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…