Nová čísla: Babiš a TOPka v plusu, ČSSD klesá. ODS padá

24.08.2015 11:21

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, usedlo by v ní celkem šest politických subjektů. Největší přízni voličů se podle průzkumu agentury Phoenix Research těší ANO, od stříbrné ČSSD ji dělí téměř pět procentních bodů. Třetí příčku si drží komunisté. V Poslanecké sněmovně by neusedl Úsvit. Zajímavostí průzkumu agentury je také fakt, že pokud by TOP 09 kandidovala bez partnerského hnutí STAN, získala by dokonce méně preferencí než ODS.

Nová čísla: Babiš a TOPka v plusu, ČSSD klesá. ODS padá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Hnutí Andreje Babiše ANO by podle průzkumu, kterého se účastnilo více než tisíc respondentů, získalo 23,4 procenta. Oproti červencovému měření tak zaznamenalo dokonce mírný nárůst o téměř jedno procento. Naopak ČSSD u voličů oblibu ztratila, volilo by ji pouze 18,7 procenta respondentů – oproti červencovým 19,1 procenta. Pokles zaznamenali i komunisté, a to o 0,3 procenta na 10,2 procenta. Třetí příčku si však i nadále udrželi. 

Čtvrté místo patří občanským demokratům se ziskem 8,4 procenta. Jejich ztráta je však vysoká, oproti červenci přišli o téměř dvě procenta voličské podpory. Páté místo obsadila TOP 09, která by získala 7,9 procenta voličů, což je o čtyři desetiny procenta více než minulý měsíc. Šestici stran by doplnili lidovci se ziskem 6,1 procenta.

Celý průzkum ZDE

Ostatní strany jsou již pod hranicí pěti procent, která je nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny. Nejblíže je hnutí Úsvit přímé demokracie, které získalo 3,4 procenta. Odchod Tomio Okamury tak straně prospěl, neboť oproti červenci má o 0,5 procenta více. 2,2 procenta získávají jak Starostové a nezávislí, tak Pirátská strana. Svobodní zaostávají s 1,5 procenta podpory, Strana zelených s 1,2 procenta podpory a peleton uzavírá Strana přímé demokracie Tomio Okamury s jedním procentem.

Podle průzkumu by se voleb zúčastnilo 57,7 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…