Nová čísla: Posiluje ČSSD a ODS, ztrácí ANO

16.09.2015 10:10

Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly nyní, uspělo by šest politických subjektů. Úsvit - Národní koalice by na poslanecké mandáty nedosáhl. Největší podpoře voličů se v současné době těší hnutí ANO 2011, uvádí agentura Phoenix.

Nová čísla: Posiluje ČSSD a ODS, ztrácí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potlesk premiéra Bohuslava Sobotky

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v září pravděpodobně překročilo šest politických stran a hnutí, tedy o jednu méně než v předčasných volbách v říjnu 2013. Zároveň by se jejich pořadí oproti posledním sněmovním volbám změnilo. Měření bylo provedeno na vzorku 1007 respondentů v prvních zářijových dnech.

Nejlepší změřený zářijový výsledek má hnutí ANO 2011, a to 23,2 procenta (ve volbách 2013 získalo 18,65 procenta). Oproti srpnovému měření došlo k minimálnímu posunu obliby hnutí Andreje Babiše.

Druhého nejlepšího výsledku dosáhla strana premiéra Bohuslava Sobotky, ČSSD. V tuto chvíli by ji volilo 19,2 procenta respondentů. V porovnání se srpnovým měřením ji o 0,5 procenta podpora narostla.

Bronzovou příčku v preferencích nově obsadila ODS se ziskem 10,4 procenta (v roce 2013 získala 7,72 procenta), od předchozího srpnového měření získala o 2 procenta voličské podpory více. Čtvrté místo obsadila KSČM s naměřenými 8,9 procenty (v roce 2013 to bylo 14,91 procenta), oproti předchozímu měření její podpora klesla o 1,3 procenta.

Nejblíže k "branám Poslanecké sněmovny" je hnutí Úsvit - Národní koalice s 3,5 procenty (ve volbách 2013 toto uskupení získalo 6,88 procenta), odchod Tomia Okamury a ukončení vleklých sporů tak hnutí evidentně prospívá. Oproti srpnovému měření získalo 0,1 procenta podpory navíc a zdá se, že se zastavil pokles podpory tomuto hnutí. Těsně následované uskupením Starostové a nezávislí (STAN) s 2,3 procenty preference, které rovněž zaznamenalo mírný nárůst sympatií o 0,1 procenta. Pirátská strana v měření získala 2,1 procenta obliby a Strana Zelených pak 1,4 procenta podpory. Svobodní (SSO) by obdrželi 1,3 procenta podpory a na posledním místě žebříčku se se ziskem jednoho procenta umístila nová politická formace Tomia Okamury - Strana přímé demokracie (SPD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…