Nová čísla, která zklamou opozici. Babiš se celkem drží, ČSSD to roste

20.10.2020 15:43

V případě, že by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. To se aktuálně podle průzkumu společnosti SANEP těší přízni 27,1 % voličů. Hnutí ANO je tak jasným favoritem voleb, i přestože má o 1,1 procentního bodu méně než v září. Do Poslanecké sněmovny by se nedostaly strany a hnutí KSČM, TOP 09, Trikolóra a Strana zelených.

Nová čísla, která zklamou opozici. Babiš se celkem drží, ČSSD to roste
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Za hnutím ANO by druhou příčku obsadili Piráti, a to se ziskem 14,4 procenta. I to je méně než v září, rozdíl je však jen 0,2 procenta. Třetí příčku by pak obsadila ODS – rovněž s poklesem 0,3 procentního bodu oproti září, ale se 12,1 procenta. 

Jak konstatuje agentura SANEP, z výsledků je zřejmé, že i přes úspěch Pirátů i ODS v nedávných senátních a krajských volbách se tento nárůst nepromítá do volebních preferencí na celostátní úrovni. K úspěchu těchto stran v senátních a krajských volbách přispěly zejména dva faktory, a to mnohem nižší volební účast oproti volbám do Sněmovny a také nestandardní skladba voličů, kteří se říjnových voleb zúčastnili. Krajské a senátní volby výrazně ovlivnila současná koronavirová situace, kdy k volbám nepřišla velká část starších voličů, a naopak se voleb zúčastnili noví a generačně mladší voliči, kteří jinak k volbám nechodí a kteří chtěli především vyjádřit protest proti současné vládě. 

Pozici čtvrté nejsilnější strany by i v říjnu obhájila ČSSD pod vedením současného předsedy a ministra vnitra Jana Hamáčka. ČSSD by v říjnu volilo 8,4 procenta voličů, což je o 1,7 % méně oproti zářijovému šetření. 

Na pátém místě skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 6,7 procentních bodů, což znamená oproti zářijovému měření nárůst o 0,4 % voličské přízně. Šesté místo získalo hnutí STAN se ziskem 6,2 procentního bodu. Hnutí STAN zaznamenalo oproti září nárůst o 0,8 % hlasů. 

Na hraně volitelnosti, avšak se vstupenkou do Poslanecké sněmovny, se v říjnu ocitla KDU-ČSL se ziskem 5,3 procentního bodu. 

Do Poslanecké sněmovny ČR by se v aktuálním říjnovém šetření společnosti SANEP nedostaly strany a hnutí KSČM (4,9 %), TOP 09 (4,3 %), Trikolóra (3,8 %) a Strana zelených (0,9 %). 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…