Nová europoslankyně ví, kdo stojí za naším nezájmem o Brusel. Možná se budete divit

05.06.2014 21:46

Nově zvolená lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová v Hyde parku ČT představila své plány. Přiznala také, že ji nízká volební účast mrzí a že za ni mohou odpůrci Bruselu.

Nová europoslankyně ví, kdo stojí za naším nezájmem o Brusel. Možná se budete divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Šojdrová se stranickým kolegou a též europoslancem Pavlem Svobodou

„Budu se věnovat vzdělávací politice a chci zlepšit přístup českých občanů v oblasti vzdělání k programům, které pomáhají získat nové kompetence,“ začala Šojdrová. „Můj program ani program KDU-ČSL není žádný populismus. Slibuji větší efektivitu, snížení byrokracie, více příležitostí pro mladé. Já chci jako europoslankyně dodávat České republice dostatek argumentů pro to, aby věděla, kam nasměrovat finanční prostředky a jak zlepšit vzdělávací systém,“ doplnila.

Více Čechů do Bruselu

Potěšilo by ji také, kdyby v unijních strukturách působilo více Čechů. „Takže zájemci se ke mně můžou přihlásit na stáž,“ nabídla divákům. Je přesvědčena, že je pro výkon funkce europoslance dostatečně kvalifikovaná. „Pro evropského poslance jsou důležité zkušenosti z národního Parlamentu, kde jsem byla 14 let. Takže když jsem přišla do Bruselu, docela jsem věděla, co mám dělat. Za mnou je vidět stopa ve vzdělávací politice,“ pochlubila se Šojdrová.

Za nízkou volební účastí spatřuje aktivity odpůrců Bruselu. „Já nemám radost z toho, že přišlo k volbám tak málo lidí. Ale za to přece nemůžu. A koneckonců se lidem ani nedivím, že si řekli, že Evropský parlament není důležitý, když tady je tolik hlasů, které nadávají na Brusel, žádají méně Unie anebo vůbec žádnou, odmítají euro a podobně,“ poukázala na „viníky“.

Stáže v Americe jsou užitečné

Šojdrová si nemyslí, že by kritika premiéra Bohuslava Sobotky za jeho slova o tom, že naše země žádné americké vojáky na svém území nepotřebuje, byla nepřiměřená. „Premiér se vyjádřil nešťastně. Považuji to ale za jisté nedorozumění. Byla to okamžitá reakce na rozmístění jednotek v Polsku. Myslím si, že Ćeská republika by měla být v rámci NATO dobrým spojencem. Bude-li nutné posílit vojenskou přítomnost, jsem pro,“ uvedla.

Na stáži, kterou předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nedávno absolvoval ve Spojených státech, nevidí vůbec nic špatného. Naopak. „Byla to stáž, kterou poskytuje vláda USA těm, kteří jsou začínajícími mladými politiky. Oni je tam učí, jak fungují americké instituce, a myslím, že je takové poznání důležité,“ prohlásila.

reklama

autor: lze

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…