Nová finta po zpřísnění pravidel pro hazard. Teď v hernách letí „kvízomaty“

26.11.2015 15:44

Města, která zakázala legální provozování loterií, musí počítat s masivním rozmachem nelegálního hazardu. V jeho regulaci jsou města, ale i stát zcela bezmocnými. V důsledku řady prohibičních vyhlášek okamžitě po jejich přijetí nastupují do heren tzv. kvízomaty. Snaha místních samospráv na regulaci hazardního hraní tak přichází zcela vniveč. Hraje se dál, pouze však na nelegálních přístrojích, které stát ani obce nijak neregulují, a navíc neinkasují do veřejných rozpočtů žádné finanční prostředky, které pak mohou pomáhat s financováním sportu, kultury a dalších veřejně prospěšných aktivit.

Nová finta po zpřísnění pravidel pro hazard. Teď v hernách letí „kvízomaty“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herna, ilustrační foto

„Podle aktuálních informací bylo z Polska a dalších zemí dovezeno do České republiky již více než 8000 kvízomatů. To je pouze špička ledovce. Je možné předpokládat, že počet kvízomatů zásadním způsobem vzroste v okamžiku, kdy stát a obce ještě zvýší tlak a skokově navýší daně legálnímu provozování loterií. Legální podnikání tak bude z trhu vytlačeno a na jeho místo nastoupí právě provozovatelé nelegálního hazardu,“ říká prezident Spelosu Petr Vrzáň. Podle portálu www.mapynelegalnihohazardu.eu je v tuto chvíli zdokumentováno téměř 400 nelegálních heren po celém území České republiky.

Naprosto ukázkovým příkladem je město Otrokovice. Tam je dnes o 20 % více kvízomatů, než bývalo legálních technických zařízení, která byla provozována před přijetím vyhlášky. V jejím důsledku zde od ledna letošního roku ukončili činnost všichni dosavadní legální provozovatelé loterií. Navíc město přišlo o 20 mil. Kč ročně, které do té doby inkasovalo do městského rozpočtu právě z provozu legálních loterií. Podobně je tomu v Brně. Tam je provozováno minimálně 1200 kvízomatů. Město přišlo o 250 mil. Kč ročně a tyto peníze dnes putují do kapes mafiánů. Je to jasný důkaz působení aktivistů, kteří si na boji proti hernám postavili svou politickou existenci. Jejich cílem nebylo systematicky regulovat hazardní hraní, ale pouze se zviditelnit a dosáhnout na placené politické funkce.

Podle Petra Vrzáně ze Spelosu se rozmachem nelegálního hazardu a především kvízomatů dramatickým způsobem eliminuje veřejný zájem, který je s loteriemi spojován. Kvízomaty totiž ve velkém nahrazují legální herní zařízení a mohou kvůli nim eskalovat problémy s rizikovým a patologickým hráčstvím. Provoz kvízomatů nepřináší žádné fiskální příjmy do veřejných rozpočtů. A konečně u nich není nijak zaručena ochrana mladistvých.

Kvízomaty nejsou problémem u měst, kde se k hazardu postavili racionálně, nikoliv populisticky. Příkladem je východočeská Jaroměř. „Jsem majitelem hospody, ve které nájemce provozuje i automaty, takže o této problematice nikdy nehlasuji. Nicméně u nás nevíme, co to jsou kvízomaty. Rozhodli jsme stávající herny ve městě zachovat, ale žádné další neotevírat. To, co se kolem hazardu děje, je bezbřehý populismus. My tady nejsme naivní, abychom si mysleli, že současné tažení proti hernám by snad mělo mít dokonce nějaký výchovný účinek. Jako se bude vždycky pít, tak se bude i hrát. Jako realista také nemohu přehlédnout, že město dostává z hazardu ročně 8 až 9 milionů korun,“ řekl PL jaroměřský starosta Jiří Klepsa.

Vážné obavy z nelegálního hazardu potvrzují také průzkumy veřejného mínění. Ty svědčí o tom, že veřejnost si rozmach mafiánského hazardu spojuje s důsledky nové loterijní legislativy, o které bude brzy rozhodovat Senát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…