Nová kniha o Únoru 48. Prý jsme si za něj mohli sami

11.08.2012 12:45

Profesor Igor Lukeš, historik z Bostonské univerzity, představil ve středu v Praze svou novou knihu o Únoru 1948. Kniha prý vyvrací alibistický názor, že Únor byl nevyhnutelným důsledkem poválečných dohod a bylo možné mu zabránit.

Nová kniha o Únoru 48. Prý jsme si za něj mohli sami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Prahu

„Je to názor přirozeně pohodlný, už jen proto, že snímá z ramen českého národa jakýkoli pocit zodpovědnosti za nastolení komunistické diktatury a teroru, který potom následoval,“ řekl k tomu podle Radia Praha sám autor na slavnostním křestu knihy v pražském Americkém centru.

Následně připomněl názor exilového spisovatele Egona Hostovského, že českoslovenští demokraté prohráli, protože měli totalitní nepřátele, ale neměli žádné přátele. „Mohli tak sice nenávidět, ale neměli koho milovat,“ připomněl historik spisovatele.

Jako příklad selhání demokratických elit uvedl marnou snahu poslance Národních socialistů Vladimíra Krajiny zmobilizovat příslušníky Sokola: „Krajina šel za náčelníkem Sokola a říkal chystá se krize, to je evidentní, musíte dát Sokolům pohotovost, a ten náčelník Sokola povídá Krajinovi ´to po mně nechtějte, teď je už pozdě a já stejně jedu do Tater na lyžařských závodech,“ popsal Lukeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…