Nová ministryně prý bude muset Chládkovy vize výrazně zkorigovat. A hlavně sehnat nějaké nové spolupracovníky

06.06.2015 8:09

Hlavním úkolem nové ministryně školství Kateřiny Valachové bude především najít nové pracovníky ministerstva, kteří odešli za působení ministra Marcela Chládka. Zároveň se také nevyhne boji o peníze – pokud zachová rozjeté projekty ministra Chládka. Zkonstatovala to dnešní MF Dnes.

Nová ministryně prý bude muset Chládkovy vize výrazně zkorigovat. A hlavně sehnat nějaké nové spolupracovníky
Foto: ČT
Popisek: Kateřina Valachová

Kromě nových pracovníků ministerstva bude muset Valachová vyměnit část úředníků kvůli novému služebnímu zákonu, jenž zavádí zvláštní stav profesionálních státních úředníků. „Proběhne to v pořádku,“ slíbila ministryně.

O tom, zda se budou rozvíjet Chládkovy nápady, například ohledně povinného zápisu dětí do školy v pěti letech, státních přijímaček na střední školy či povinné maturity z matematiky, je zatím předčasné hovořit. „Ke změnám určitě dojde,“ uvedla. Vyřešit je také nutné rozdělování financí školám a platy učitelů.

„Pokud se rozhodne změnit financování základních a středních škol a zavést kariérní systém pro učitele, vážné debatě o velkých penězích do vzdělávání se nevyhne,“ zkonstatoval pro MF Dnes Tomáš Feřtek ze vzdělávací organizace EDUin.

Valachová podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který se pro ni rozhodl, získávala zkušenosti v legislativě Senátu a v posledním roce a čtvrt se klíčovým způsobem podílela na vzniku vládní legislativy včetně zákonů, které předkládal bývalý ministr školství. Porazila tak prorektora Univerzity Karlovy Stanislava Štecha, o němž se na post ministra školství hovořilo ještě v úterý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…