Nova napadla zákon proti hlučné reklamě

05.03.2012 22:18

Proti novele, kterou ve středu projedná vláda, se ozval další hlas. TV Nova tvrdí, že novela reklamu neztiší a přinese paradoxy. Podle expertů na marketing a média je to především politické téma, které trh s reklamou nezmění.

Nova napadla zákon proti hlučné reklamě
Foto: hns
Popisek: Televize s monoskopem

"Návrh legislativního řešení této problematiky situaci podle mého názoru bohužel neřeší. V jeho důsledku by docházelo k absurdním situacím, kdy, pokud bychom například vysílali snímek Umělec, pětinásobného držitele Oskara, což je němý film, by musel být reklamní blok také němý," sdělili ředitel TV Nova Jan Andruško.

Směrnice existují, ale nelze je vymáhat

"Návrh s námi nebyl bohužel dopředu diskutován," dodal s tím, že televize je vstřícná k hledání kompromisu při tvorbě zákona a vyhlášky. Podle Novy je změna zákona cílená pouze na provozovatele televizních stanic, ale nepřináší povinnosti pro reklamní agentury a ty, kteří si reklamu u nich objednávají.

Provozovatelé televizních stanic vyjádřili nesouhlas s novelou zákona už minulý týden prostřednictvím stanoviska Asociace televizních organizací. Nova i ČT se shodně odvolávají na používání standardů EBU, tedy Evropské vysílací unie. Ta sdružuje zejména veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice.

"Přihlášením se k těm principům a jejich respektováním bychom uměli ošetřit celou situaci tak, že bychom nepotřebovali zákon," řekl iDNES.cz ředitel techniky ČT Rudolf Pop.  Směrnice EBU jsou právně nevymahatelné. Televize tak nic nenutí je dodržovat nebo případně investovat do technického vybavení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…