Nová obranná strategie Česka počítá s rozšířením armády

06.03.2017 18:22

Se vznikem nových jednotek a rozšířením počtu vojáků o 5 000 počítá v dlouhodobém horizontu novela Obranné strategie České republiky. V nejbližší době ji bude schvalovat vláda, dokument již prošel Bezpečnostní radou státu (BRS). Dokument také uvádí, že by česká armáda mohla v budoucnu spojencům nabídnout brigádní úkolové uskupení i ke zvládání krizí mimo území NATO. Dosud obranné dokumenty počítaly s teoretickým vysláním české brigády jen k zajištění alianční kolektivní obrany.

Nová obranná strategie Česka počítá s rozšířením armády
Foto: Martin Koller
Popisek: Aktivní zálohy

„Na vývoj ve světě reagujeme nejen změnami branných zákonů, modernizací a posilováním naší armády, ale i úpravou klíčových strategických dokumentů. Původní verze z roku 2012 již neodpovídala realitě,“ sdělil ČTK ke změně obranné strategie ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Popisuje podle něj komplexní přístup státu k budování obranných schopností. „Mimo jiné dokument zmiňuje nutnost pořízení přiměřených zásob munice a dalšího materiálu,“ dodal. To by mělo zajistit případnou mobilizaci.

Obranná strategie si klade za cíl posílit obranu ČR v „nepříznivé bezpečnostní situaci“, která nastala v Evropě v posledních letech. Připomíná kroky Ruska na Krymu nebo nestabilitu na jihu a jihovýchodě od hranic Evropy.

Za nejnaléhavější úkol v obraně Česka materiál označuje odstranění důsledků propadu obranných schopností z minulých let. Obrana ČR má stát na třech pilířích, a to na státu, ozbrojených silách a občanech. Vláda se v dokumentu zavazuje, že do roku 2020 zajistí, aby výdaje na obranu dosáhly 1,4 procenta HDP. Do deseti let se pak má obranný rozpočet „přiblížit“ dvěma procentům HDP, k čemuž se členské státy NATO zavázaly. ČR v současnosti vynakládá jen něco přes jedno procento.

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí
„Na základě hodnocení bezpečnostních hrozeb a z nich vyplývajících rizik je v dlouhodobém horizontu nutné počítat s výstavbou nových jednotek a útvarů k navýšení zejména bojových schopností u pozemních sil, a navýšit tak AČR o dalších 5 000 osob,“ píše se v dokumentu. Záměr zvýšit počet vojáků ze současných tabulkových 24 162 již vedení ministerstva a armády v nedávné minulosti zmiňovalo. Materiál i nadále počítá s profesionální armádou, účast na přípravě na obranu státu má být stále dobrovolná, a to až do chvíle ohrožení státu.

„Vrátili jsme se ke znovuzavedení ambice, aby ČR byla schopna poskytnout brigádní úkolové uskupení i pro mezinárodní operace ke zvládání krizí, tedy i mimo kolektivní obranu,“ uvedlo k obranné strategii tiskové oddělení ministerstva obrany.

Regionální obranná spolupráce má být postavena na dvou pilířích, a to na spolupráci s Německem a se zeměmi Visegrádu. Součástí kooperace s Německem je vyčlenění české brigády do německé divize. Zástupci ministerstev obou zemí se na tom již nedávno domluvili. Česká jednotka zůstane pod českým vedením, spolupráce má být intenzivnější třeba při cvičení. Důraz je kladen i na obranný průmysl, který je podle strategie jedním ze stavebních kamenů bezpečnostní struktury státu.

Dokument také uvádí, že bude možná potřeba změnit koncept takzvané odložené potřeby. V minulosti se v souvislosti s obranou předpokládalo, že ohrožení státu se bude vyvíjet postupně, a budou tedy dlouhé varovné doby. Události třeba na Ukrajině však ukázaly, že konflikt může nastat náhle. Armáda proto musí mít neustále k dispozici dostatečné množství materiálu, zásob a zajištěno zásobování. „V tomto kontextu bude posouzen a případně revidován koncept odložené potřeby,“ uvádí dokument.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…