Nová obžaloba v H-Systemu, Smetkův společník se pokusil podruhé okrást klienty

15.09.2014 9:30

Tisíc klientů H-Systemu investovalo na začátku 90. let do levného bydlení, ale firma zkrachovala a peníze se ztratily. Příběh tohoto obřího podvodu však ještě nekončí. MF Dnes píše o tom, že nyní jde k soudu komplic hlavního organizátora podvodu Smetky. Údajně vyvedl majetek určený na odškodnění a hrozí mu osm let vězení.

Nová obžaloba v H-Systemu, Smetkův společník se pokusil podruhé okrást klienty
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

MF Dnes získala text obžaloby, podle níž se klienty pokusil okrást i o zabavené peníze firmy, které měly posloužit jako odškodnění. Obžalobě tak čelí druhý muž H-Systemu Luděk Fabinger, jenž podle policie s majitelem firmy Petrem Smetkou vymyslel dva plány, jak získat zpět nemovitý majetek i peníze, které už Smetkovi zabavil stát.

V roce 2005 získal podle MF Dnes rekreační středisko Rabyně u Slapské přehrady na Benešovsku. Údajně šlo o podvod, ale středisko mu stále patří.  Smetka prý spolu s Fabingerem coby věřitelem a exekutorem Danielem Týčem realizovali plán, který soud posvětil. Fabinger se přihlásil do dražby jako fiktivní věřitel, Smetka pohledávku uznal a exekutor Týč prý vedl neoprávněně dražbu.

Celá obžaloba je podle obviněného nesmyslná

MF Dnes uvádí, že vyšetřovatelé byli šokováni, že taková dražba mohla vůbec proběhnout. Fabinger získal středisko za podhodnocenou cenu 29 milionů, přičemž skutečná cena je údajně asi 64 milionů.

Nově obžalovaný muž v kauze H-System se pokusil získat ze zabaveného majetku Smetkovi ještě další miliony. V roce 2009 se totiž přihlásil o další fiktivní pohledávku ve výši 45 milionů korun. Tyto peníze v konkurzním řízení už ale nezískal. Nyní mu hrozí osm let vězení. V současnosti nepobývá v Česku a podle MF Dnes vzkázal, že „celá obžaloba je nesmyslná“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…