Nová ombudsmanka Šabatová složila slib a ujala se funkce

18.02.2014 9:40

Nová veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová dnes složila slib a ujala se funkce. Ombudsmankou ji poslanci zvolili v pátek, v tajné volbě porazila svého zástupce Stanislava Křečka.

Nová ombudsmanka Šabatová složila slib a ujala se funkce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Šabatová složila slib do rukou předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD). Podle něho může dát úřadu nový impulz, ač naváže na své předchůdce Otakara Motejla a Pavla Varvařovského. Šabatová, kterou doprovázel její manžel Petr Uhl, doufá, že její spolupráce se sněmovnou bude plodná.

Šabatová nyní odjede do Brna, kde úřad veřejného ochránce práv sídlí. Po poledni se setká se zaměstnanci.

Nová ombudsmanka nahradí Varvařovského, který se v prosinci funkce vzdal. Šabatová měla ve volbě senátní nominaci, exposlance ČSSD Křečka navrhl na ombudsmana prezident Miloš Zeman i Senát. Šabatovou poslanci zvolili až ve druhém kole tajné volby. Dostala tolik hlasů, kolik činil nejnižší nutný počet ke zvolení.

Šabatová by ráda posílila pravomoce

Šabatová po volbě uvedla, že by s politiky ráda diskutovala o rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv. Ombudsman by měl mít podle ní možnost navrhnout Ústavnímu soudu zrušení zákona a v otázkách diskriminace podávat žaloby. Současné pravomoci veřejného ochránce práv dávají podle ní dobrou možnost chránit práva lidí.

Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…