Nová ombudsmanka chce rozšířit pravomoci. Chce podávat ústavní stížnosti

14.02.2014 21:58

V pátek poslanci zvolili novým veřejným ochráncem práv Annu Šabatovou. Ta porazila dosavadního zástupce ombudsmana Stanislava Křečka. V rozhovoru pro Aktuálně.cz prozradila, že by se ráda zasadila o rozšíření práv ombudsmana.

Nová ombudsmanka chce rozšířit pravomoci. Chce podávat ústavní stížnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Nejprve by však chtěla splnit doporučení, která jí zanechali její předchůdci. „Z úcty k doktorům Varvařovskému a Motejlovi bych se chtěla nejdříve zaměřit na jejich doporučení, kterým se dosud nikdo nevěnoval. Ráda bych pokračovala v jejich práci a dokončila ji, pokud to bude možné. Samozřejmě něco už bude překonáno časem, to nejde dělat mechanicky, ale chtěla bych si soubor jejich doporučení projít a navázat na něj,“ uvedla.

Ústavní stížnosti

Chtěla by prosadit, aby ombudsman získal pravomoc podávat ústavní stížnosti. „Víte, ročně se podá takových osm až devět tisíc stížností a jsou případy, kdy by bylo dobré podat ústavní stížnost, ale z nějakých důvodů to nejde. Ty mohou být různé, třeba finanční, nebo se jedná o dítě… A pro tyto případy by bylo dobré, kdyby stížnost podával sám ombudsman,“ prohlásila Šabatová.

A dodala: „Chtěla bych, aby ombudsman mohl podat žalobu v případě diskriminace a aby měl pravomoc navrhovat Ústavnímu soudu zrušení některých zákonů. Nejde o nějakou častou praxi, myslím, že by k tomu docházelo tak jednou, dvakrát do roka. Ale člověk má někdy pocit, že mohl udělat víc,“ myslí si nově zvolená ombudsmanka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…