Nová palba z Hradu. Cíle: EU, Turecko a postoj Merkelové

18.02.2016 9:22

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v dnešním vydání MF Dnes vyjádřil k uprchlické krizi. Podle něj je třeba mít připravenou záložní variantu pro případ, že by Turecko a Řecko nedokázaly zastavit příliv uprchlíků.

Nová palba z Hradu. Cíle: EU, Turecko a postoj Merkelové
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

„Společně s lepšícím se počasím se pašeráci lidí pomalu připravují na novou sezonu. Tak dobrý obchod přichází jen jednou za život. Namísto popojíždění s turisty a potápěči nabídnete se svým člunem zákazníkům něco lepšího. Vloni byla hitem třeba hodinová jízda na přeplněném gumovém člunu z tureckého pobřeží na řecký ostrov Lesbos,“ konstatoval Kmoníček. Jedinou skutečnou hranicí bylo podle Kmoníčka počasí a svědomí. 

Následně se pustil do kritiky Evropské unie, která je podle něj únavně pomalý stroj. „Většinou se spolehlivě pohne až ve chvíli, kdy už to čekající málem vzdali. I proto letos konečně dělá to, co měla dělat před rokem, a dokonce často zavádí to, co dříve kritizovala. Nejdřív zachraňovala tonoucí, ilegálně přecházející mořské hranice do Řecka, a sama je tam vozila. Do tureckých vod mimo EU nesměla. Pak se konečně Unie rozpomněla na málem zapomínaný fakt, že Turecko je přece v NATO, a tak dnes plavidla Aliance mohou vstupovat do jeho vod, mohou pašeráky kontrolovat a v některých případech vracet lidi zpět na turecké pobřeží,“ sděluje ve svém komentáři Kmoníček.

Turci však za svou pomoc s uprchlíky rozhodně budou podle Kmoníčka něco chtít, tvrdil již před časem. A nyní se jeho slova ukazují jako pravdivá. „Otevřeně si řeknou o bezvízový vstup do Schengenu a o peníze. Nepřímo je bude zajímat, zda, jak, kdy a kde a za pomoci koho bude vznikat kurdský stát. Nyní jsme do tohoto období vstoupili,“ podotýká. 

„Další dírou v cedníku Evropy je Řecko. To již dokončilo čtyři z plánovaných hotspotů na ostrovech; ten zatím poslední, na Kosu, blokuje nesouhlas místního obyvatelstva. To je, na rozdíl od předcházejícího roku téměř naprosté nečinnosti, důvod zcela evropsky pochopitelný. Teď ještě zavést něco tak normálního jako ostrahu hranice. Řecko na změnu chování dostalo tříměsíční zkušební lhůtu. Věci se začaly hýbat, protože země pochopila, že nakonec existuje riziko plánu B a s ním spojený faktický grexit ze Schengenu,“ dodal.
 
A právě o tom plán B podle Kmoníčka je. Je nutné se pokusit najít tu čáru, kterou je Evropa ochotna držet a nepustit. Kolem které se následně vytvoří systém hotspotů, registrace uprchlíků, vyřizování azylových žádostí i přerozdělování uprchlíků do dalších zemí Unie. A tento plán B dle názoru hradního ředitele posílí naši vyjednávací pozici s Tureckem a Řeckem. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…