Nová řecká vláda bude mít smůlu. Další vyjednávání o pomoci nebude, zní z EU

13.09.2015 10:29

Možnost nového politického vyjednávání o podmínkách třetího záchranného programu pro Řecko po neformálním jednání ministrů financí zemí eurozóny vyloučil šéf euroskupiny, nizozemský ministr Jeroen Dijsselbloem. V mnoha oblastech, například v otázkách pracovního trhu, ale nebyly detaily dohodnuty a řecká strana se o nich bude moci dohodnout s věřitelskými institucemi.

Nová řecká vláda bude mít smůlu. Další vyjednávání o pomoci nebude, zní z EU
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

"Nemyslím, že je to možné. A nemyslím, že je to nutné, zaznamenal jsem širokou podporu závazkům z třetího programu ze strany řeckého parlamentu," řekl předseda euroskupiny o možnosti nových politických jednáních o hlavních aspektech záchranného programu. Diskuse o detailech některých dohodnutých kroků jsou ale podle něj jinou věcí.

Hlavně neztrácet čas

Řekové půjdou zvolit novou vládu v neděli 20. září poté, co levicový premiér Alexis Tsipras oznámil koncem srpna svou rezignaci. Právě on po měsících odkladů souhlasil s podmínkami mezinárodních věřitelů, které byly spojeny s další masivní podporou pro zemi.

Ministry financí eurozóny dnes jejich řecký kolega, člen přechodné vlády Jorgos Chuliarakis, informoval, že přípravné práce na plnění podmínek programu i v předvolebním období dál pokračují a nyní budou uskutečňovány ty jejich části, které nevyžadují parlamentní souhlas. "Cílem je co nejméně ztrácet čas," podotkl k tomu před novináři šéf euroskupiny.

Řecko podle Chuliarakisova úřadu očekává, že jakmile proběhne první revize plnění podmínek záchranného programu, rozběhnou se rozhovory Atén s věřiteli o zmírnění obří dluhové zátěže Řecka. Řecká přechodná vláda v souvislosti s úvěrovou dohodou plní svoje závazky, uvedlo také ministerstvo financí v dnešním prohlášení.

Do konce listopadu je pak ESM připraven poskytnout Řecku další tři miliardy eur na krytí jeho rozpočtových potřeb

Podle Dijsselbloema mohou partneři ze zemí platících společnou evropskou měnou jen respektovat demokratické procesy v Řecku a počkat na volební výsledky. "Včasné přijetí reforem a kroky po volbách budou samozřejmě zásadní," uvedl Nizozemec.

Klaus Regling, šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který peníze Řecku v rámci programu poskytuje, dnes připomněl, že 20. srpna bylo vyplaceno prvních 13 miliard eur (352 miliard Kč). "To je hodně peněz," podotkl. Z velké části byly použity na zaplacení řeckých dluhů. Dalších deset miliard eur určených na rekapitalizaci a pomoc bankách je připraveno na speciálním účtu v Lucembursku, k dispozici budou poté, co bude prověřena situace čtyř největších řeckých bankovních domů.

Do konce listopadu je pak ESM připraven poskytnout Řecku další tři miliardy eur na krytí jeho rozpočtových potřeb, pokud budou splněny potřebné podmínky. "Všechno je na dobré cestě, ale to se může rychle změnit, pokud by nastaly problémy s implementací programu," varoval Regling.

ESM v rámci záchranného programu poskytne Řecku během tří let až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Podmínkou bylo rychlé přijetí řady reforem. První z nich prosadila v parlamentu ještě před svým odchodem Tsiprasova vláda.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…