Nová ruská vláda: Tenhle zůstal, tenhle šel pryč, ten to schytal za doping. Nové informace

22.01.2020 14:25

V úterý představil nový ruský premiér Michail Mišustin sestavu svého kabinetu. Své posty si udrželi klíčoví ministři silových resortů – Sergej Lavrov na zahraničí a Sergej Šojgu na obraně. K zásadním změnám má naopak dojít ve vládním ekonomickém týmu.

Nová ruská vláda:  Tenhle zůstal, tenhle šel pryč, ten to schytal za doping. Nové informace
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

Vláda má celkem devět místopředsedů a 21 ministrů. Svůj post si udržel i Alexander Novak, vlivný ministr energetiky, tvůrce ruských plynových dohod. A rovněž ministr financí Anton Siluanov, který ale ztratil pozici místopředsedy vlády.

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí

Hlavní slovo v ekonomice má podle listu Wall Street Journal nově mít Andrej Belousov, který se stal prvním místopředsedou vlády. Belousov, od roku 2013 Putinův poradce, je znám jako propagátor vyšších veřejných výdajů a větší role státu v ekonomice. V pozici prvního vicepremiéra bude mít nejspíš pod palcem veškeré rozhodování o ekonomice.

Zejména když například ministerstvo ekonomického rozvoje bylo obsazeno nováčkem, Maximem Rešetnikovem, který doposud působil mimo Moskvu. Právě o čtyřicetiletém Rešetnikovi se spekuluje, že by mohl být vycházející hvězdou ruské politiky.

Belousov tak bude tvořit zajímavý tandem s premiérem Mišustinem, který je naopak znám jako expert na příjmovou stránku rozpočtu. Jako ředitel ruského federálního daňového úřadu od roku 2010 dokázal výrazně zvýšit úspěšnost výběru daní.

Obojí odpovídá vizi, kterou v posledních dnech opakovaně vyhlašuje prezident Putin: „Nejdůležitější je zajistit růst sociálního zabezpečení pro naše občany, posílit naši státnost a rovněž naši pozici ve světě,“ sdělil prezident Putin novým ministrům.

Úkolem vlády bude také provedení ústavních reforem, o kterých hovořil prezident Putin ve svém projevu k parlamentu v minulém týdnu.

V oblasti zahraniční a obranné politiky se žádné změny neočekávají, funkce si podrželi klíčoví ministři Lavrov i Šojgu a ze slov prezidenta Putina ani premiéra Mišustina nevyplynulo, že by se něco mělo měnit.

Světová média citují postřeh Abbase Galjamova, bývalého tiskového tajemníka ruské vlády, že v personálních otázkách šlo Vladimiru Putinovi zejména o odstranění tří extrémně nepopulárních členů vlády. Ministra školství, ministra kultury a náměstka předsedy vlády odpovědného za sport – jemu je totiž přičítána vina za dopingové skandály, které diskreditují Rusko na mezinárodním sportovním fóru.

„Dříve si Kreml jmenoval, koho chtěl, a o názor lidí se nestaral. Teď se uvažování změnilo a úřady nechtějí společnost dráždit,“ povšiml si Galjamov. Jak ale dodal, ohledně základního směru ruské politiky zjevně k žádným změnám nedochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…