Nová strana? Váhaví voliči ANO, to je cíl! píše Respekt

02.12.2019 8:56

Jak porazit Andreje Babiše (ANO) v příštích sněmovních volbách? Podle týdeníku Respekt se rodí nové plány. Mimo jiné takové, že by mohla vzniknout úplně nová strana. Ta by mohla své voliče lovit ve dvou větších skupinách: mezi váhavými voliči ANO a váhavými nevoliči.

Nová strana? Váhaví voliči ANO, to je cíl! píše Respekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády ČR Andrej Babiš

Proti Andreji Babišovi vystupuje spolek Milion chvilek pro demokracii. Ten však opakuje, že novou stranu zakládat nechce. Chtějí být občanskou platformou, hlídacím psem. Opoziční strany se zase nedokážou sjednotit na tom, aby šly do voleb proti Babišovi společně. Variant povolebních koalic je tak hned několik, užší spolupráci si chce opozice zkusit po krajských volbách příští rok. 

Anketa

Jak posoudit vystoupení Pavla Novotného v ruské TV?

hlasovalo: 29677 lidí

A tak se hovoří i o nové straně, kdy například sociolog Daniel Prokop uvádí, že zbrusu nová strana může uspět jen v případě zaplnění nepovšimnutého nebo opuštěného prostoru. „Teoreticky tu moc místa pro nový politický projekt není,“ uvádí. Lovit voliče by mohl ale jen ve dvou větších skupinách: mezi váhavými voliči ANO a váhavými nevoliči.

Podle deníku Respekt lze dnes jen těžko zopakovat situaci, kdy v roce 2013 uspělo Babišovo protestní hnutí ANO. Tehdy byli lidé nespokojení s politickými stranami i ekonomickou situací v  zemi. „Tyhle podmínky dnes chybějí, protože ANO se napodruhé vyvezlo už na vlně svého relativně úspěšného vládního angažmá, které navíc ještě dokázalo dobře prodat,“ uvedl k tomu sociolog Jan Červenka z CVVM. 

O nové straně však mnozí přemýšlí, například reklamní stratég Martin Jaroš. Ten sice založení ohlásil, ale nakonec podle všeho dospěl k názoru, že na pozici lídra nemá. Chce však podle svých slov pomoci někomu, kdo by to dokázal. „Není to mrtvý projekt, nicméně se zatím potkáváme spíše neformálně,“ říká k tomu Michal Bláha, internetový podnikatel. Kolem skupiny se pohybuje prý také šéf Transparency International David Ondráčka.

Poslanec Jan Čižinský o založení nového subjektu neuvažuje. „Spíše uvažujeme o vytvoření politické síly, která by měla možnost do vysoké politiky přivést lidi, kteří ztratili naději v současnou celostátní politiku,“ uvedl.

Ve hře je také spor o podobu volebního zákona, kdy způsob přepočítávání voličských hlasů na poslanecká křesla je podle některých zákonodárců neférový a upřednostňuje velké strany před malými. Návrh na změnu podali před pár dny lidovci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…