Nová vláda by řešila rozpočet a jmenování velvyslanců

24.06.2013 17:34

Prosazení státního rozpočtu na příští rok, schválení Státní energetické koncepce či jmenování velvyslanců byly úkoly, které chtěla vláda premiéra Petra Nečase (ODS) vyřešit do termínu řádných voleb v první polovině příštího roku. Po Nečasově demisi z minulého týdne je ale pravděpodobné, že tyto úkoly přejdou na další kabinet. Prezident Miloš Zeman chce, aby vznikla úřednická vláda, nového premiéra hodlá jmenovat v úterý.

Nová vláda by řešila rozpočet a jmenování velvyslanců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny

Vláda v první polovině června schválila materiály k přípravě státního rozpočtu na příští rok. Schodek rozpočtu by podle nich měl být 105 miliard Kč a stejný zůstat i v dalších letech. Vzhledem k tomu, že vláda musí návrh rozpočtu schválit do konce září, bude projednání konkrétních parametrů hospodaření státu patrně nejvyšší prioritou pro novou vládu.

Mezi zásadní dokumenty z dílny ministerstva průmyslu a obchodu, o kterých by vláda měla jednat, patří Státní energetická koncepce. Nečasův kabinet ji vzal na vědomí už loni v listopadu, před konečným schválením ale je nutné posoudit dopad koncepce na životní prostředí. Dokument by měl stanovit směr, kudy se bude česká energetika ubírat v nadcházejících 25 letech, počítá přitom se zvýšením podílu výroby elektřiny z jádra a s utlumením uhelných zdrojů.

Na podzim by také polostátní energetická společnost ČEZ měla rozhodnout o vítězi tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Zástupci ČEZ ale už dříve uvedli, že je těžko představitelné učinit finální rozhodnutí v tendru bez vlády s jednoznačným mandátem.

Na nový kabinet také zřejmě přejde řešení problému se jmenováním některých velvyslanců. Miloš Zeman kvůli neshodám s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) zablokoval podpisy listin, které jsou nezbytné pro jmenování velvyslanců. Schwarzenberg naopak odmítá vyslat na zahraniční mise Zemanovy kandidáty - Livii Klausovou na Slovensko a Vladimíra Remka do Ruska.

Jedním ze zásadních dokumentů, o němž měla dosluhující vláda rozhodnout, je také novela vysokoškolského zákona. Tu ministerstvo školství připravovalo řadu let, v těchto dnech vypořádává poslední připomínky.

Několik norem se chystalo vládě přeložit ministerstvo zdravotnictví. Jde především o protikuřácký zákon, zákon o zdravotnických prostředcích nebo zákon o univerzitních nemocnicích. Do připomínkového řízení, které předchází jednání vlády, pak míří novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, které například upravují pravomoci a povinnosti zdravotních pojišťoven.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní nemá vládě předložit žádný návrh zákona, zásadní normy, například o rušení sociálních karet, již jsou ve Sněmovně. Kromě zákonů musí ale ministerstvo řešit i potíže se systémem pro vyplácení dávek. Ten nynější pořídil resort pod vedením někdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) bez výběrového řízení. Teď se chystá obří tendr za 1,4 miliardy na nový systém, odstartovat by měl podle plánů v červenci. Nejdřív vypsání zakázky ale musí schválit vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…