Nová ženevská schůzka k Ukrajině by dle Lavrova neměla smysl

06.05.2014 14:35

Uspořádání nové konference v Ženevě k ukrajinské krizi by nemělo smysl, neboť dosud nebyla uvedena do praxe ujednání z předchozí dubnové ženevské schůzky. Dnes to ve Vídni prohlásil ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov, který do rakouské metropole přicestoval na jednání ministrů zahraničí Rady Evropy. Naopak Evropská komise (EK) by další rokování ve Švýcarsku podpořila.

Nová ženevská schůzka k Ukrajině by dle Lavrova neměla smysl
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

„Jsme otevřeni každé iniciativě, která by ukončila násilí a vedla k uklidnění nynější krize," reagovala dnes mluvčí EK Maja Kočijančič na otázku, zda by EU podpořila další ženevskou schůzku. Nové setkání by podle ní mělo smysl, kdyby z něj skutečně vyplynul užitek a zklidnění situace.

Zmíněné ujednání ze Ženevy, kde se v polovině dubna ministři zahraničí Ruska, EU, USA a Ukrajiny dohodli na poklidném vyřešení krize, počítá mimo jiné s tím, že všichni ozbrojenci složí zbraně a stáhnou se z okupovaných úřadů a veřejných prostranství. Západ tvrdí, že Rusko dohodu neplní. Moskva kritiku odmítá a obviňuje Západ i Kyjev z toho, že ujednané podmínky překroutily.

Ruský ministr bude ještě dnes jednat se svými protějšky z Německa a Ukrajiny

Lavrov po jednání Rady Evropy také kritizoval záměr ukrajinské vlády uspořádat 25. května předčasné prezidentské volby. Podle ruského ministra by bylo „neobvyklé" hlasování uskutečnit v době, kdy jsou v zemi proti civilistům rozmístěni vojáci. Ukrajina totiž na neklidném východě provádí vojenskou operaci s cílem potlačit povstání proruských separatistů. Zatímco Kyjev tvrdí, že je to protiteroristická akce, Moskva hovoří o trestné výpravě proti příznivcům federalizace.

Lavrova ještě dnes odpoledne na vídeňském letišti Schwechat čeká schůzka s jeho protějšky z Německa a Ukrajiny Frankem-Walterem Steinmeierem a Andrijem Deščycjou a s předsedou OBSE Didierem Burkhalterem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…