Nové Veselí připravuje stavbu obchvatu, o němž se zmínil Zeman

01.07.2017 21:36

Nové Veselí připravuje stavbu pět kilometrů dlouhého silničního obchvatu, který by vyvedl tranzitní dopravu i ze sousední vsi Budeč. Po svém zvolení se za obchvat přimluvil i prezident Miloš Zeman, který ve Veselí tráví dovolené. Obchvat by měl stavět kraj, podle loni uzavřené dohody se ale napřed měl městys postarat o první část přípravy. To už je splněno, řekl ČTK starosta Zdeněk Křivánek (za KDU-ČSL).

Nové Veselí připravuje stavbu obchvatu, o němž se zmínil Zeman
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Městys se už předběžně dohodl s majiteli na výkupu pozemků pro obchvat a připravil dokumentaci pro územní rozhodnutí, které by podle starosty mohlo být za měsíc. „Vydáním územního rozhodnutí jsme splnili a přesouvá se to na kraj,“ řekl.

Novým Veselím prochází silnice II. třídy mezi Jihlavu a Žďárem nad Sázavou. Zástupci kraje dříve uváděli, že se Veselí dočká obchvatu, jen pokud na něj kraj sežene dotaci. Zatímco ale městys s přípravami pokročil, některé jiné plánované silniční stavby v kraji označované za důležitější brzdí spory o vedení trasy nebo výkupy pozemků. Evropský dotační program bude otevřen do roku 2020.

Nové Veselí se rozrůstá. Teď už má více než 1330 obyvatel, zatím nejvíc, řekl Křivánek. Napomohlo tomu vytvoření nové lokality pro rodinné domy. Zájem o stavění je podle starosty velký, přicházejí i lidé z okolních obcí. „Ale i místní mají zájem zůstávat,“ podotkl.

Městys nabízí lidem dobré zázemí, včetně školy, obchodů, zdravotního střediska, ale také pracovních příležitostí. Podle ministerstva práce bylo minulý měsíc ve Veselí bez práce 17 lidí, což představovalo dvouprocentní nezaměstnanost. Byla o 1,8 procenta nižší než v šest kilometrů vzdáleném Žďáru nad Sázavou. „Nezaměstnanost není nízká jen teď. Je to dané tím, že je tu hodně firem, větších i menších, lidé mají hodně uplatnění doma,“ řekl Křivánek. Městys hospodaří s ročními příjmy kolem 20 milionů korun, nemusí splácet žádný dluh.

Miloš Zeman má ve Veselí rekreační objekt od roku 1987, jezdí tam pravidelně i po svém zvolení prezidentem. Svoji letošní dovolenou tam právě začíná. Novinářům řekl, že se tradičně chystá na vyjížďku po rybníku ve svém člunu a na setkání s přáteli. Kvůli známému chalupáři se počty návštěvníků Veselí podle místních v posledních letech zvýšily. Do restaurace U prezidenta, kde Zemanovi příznivci oslavovali jeho vítězství v prezidentských volbách, se ale návštěvníci nepodívají, protože je už nějakou dobu uzavřená. Majitel se ji prý pokouší prodat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…