Nové a tvrdé nařčení proti Adrianě Krnáčové. Její politický kolega byl v šoku z toho, co mu o primátorce ukázali

30.03.2015 11:03

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) vyjednávala s protistranou, s níž má vleklý soudní spor o miliardový pronájem Škodova paláce, o tom, jaké právníky si najme. A skutečně si pražský magistrát nyní najal právníky, které jí doporučila protistrana konfliktu. Informuje o tom server Neovlivní.cz bývalé šéfredaktorky MF Dnes Sabiny Slonkové.

Nové a tvrdé nařčení proti Adrianě Krnáčové. Její politický kolega byl v šoku z toho, co mu o primátorce ukázali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová

Server získal doklady a svědectví o utajeném vyjednávání primátorky se zástupkyní společnosti Copa Retail, s níž se město o nevýhodný pronájem Škodova paláce dva roky dohaduje. Krnáčová prý na schůzce a v e-mailech s Abigail Schaeffer, manažerkou Copa Retail, detailně řešila výměnu právníků a rovněž mechanismus, jak celá věc projde vedením města.

Krnáčová a Schaeffer se měly sejít v pátek 12. prosince 2014. A hned na počátku dalšího týdne si vyměnily maily, v nichž dohadují další společný postup. „Zástupkyně majitele Škodova paláce v korespondenci jasně říká, že město musí vyměnit právníky, jinak se novým vedením radnice preferovaný smír konat nebude,“ píše server a z mailu cituje tuto pasáž: „Právní zástupci, které doposud Praha využívala, dělali schválně obstrukce a domníváme se, že je nepravděpodobné, že s námi uzavřou konečnou dohodu,” prý píše Schaeffer v anglicky psaném mailu odeslaném v pondělí 15. prosince 2014. Zároveň navrhuje několik kanceláří, „za které rádi poneseme za hlavní město Praha náklady”.

Jak bylo domluveno, určíme advokátní kancelář

O den později měla Krnáčová odpovědět: „Jak bylo domluveno, určíme advokátní kancelář (ze seznamu doporučených kanceláří níže), která zajistí naši předběžnou dohodu.”

Server pak připomíná, že hned v lednu rada vypověděla smlouvu s dosavadními právníky a spolupracovníci Krnáčové začali připravovat výběr nových. Oslovili tři právní firmy a s nejnižší nabídkou vyhrála advokátní kancelář Kocián Šolc Balaštík. Server upozorňuje, že rozdíl ve zbývajících nabídkách byl sto a dvě stě korun.

Vítěznou právní kancelář zařadila v mailu pro Krnáčovou mezi „vhodné právníky” manažerka Schaeffer.

Server upozorňuje na to, že advokáty z vítězné kanceláře Kocián Šolc Balaštík doporučuje protistrana sporu, primátorka Krnáčová před svými kolegy z rady při hlasování 10. března zamlčela.

Podle serveru ke zveřejnění usvědčující mailové korespondence mezi primátorkou a manažerkou přispěla sama Adriana Krnáčová. Maily totiž chtěla přeposlat svému poradci Petru Prchalovi, omylem je ale odeslala jmenovci ze zastupitelského klubu TOP 09. Ten si je pochopitelně nenechal pro sebe a seznámil s nimi kolegy na magistrátu.

A jaká byla jejich reakce? Server zachytil odpověď pražského radního za ČSSD Petra Dolínka: “Jestli je pravda, co říkáte, že je doporučila ta firma, tak je to samozřejmě absurdní a vážné. Absolutně jsem to netušil, o tom nás paní primátorka tedy rozhodně neinformovala,” uvedl.

Celý text je ZDE

Server pak na toto téma přináší s primátorkou Krnáčovou rozhovor. Takto vysvětlovala fakt, že se s protistranou dohadovala na právnících: „My jsme se v podstatě bavily o tom, že existují některé právnické kanceláře, které rozumí retailovému byznysu. A ona (Abigail Schaeffer) řekla, že mají dobré zkušenosti s vyjmenovanými kancelářemi. Já jí odpověděla, že my nemůžeme jít jiným způsobem než výběrovým řízením, ale že oslovíme i ty, které ona navrhuje. Takže jsme je oslovili a v podstatě poté prostě vybrali podle cenové nabídky. Ale nebylo to proto, že bychom nějakým způsobem upřednostňovali nějaké právnické kanceláře, protože já s nimi nemám žádný vztah.“

Krnáčová také odmítla, že by si Schaeffer nadiktovala, kteří právníci mohou pražský magistrát zastupovat. Na druhou stranu: „Když oni řeknou, s těmi máme dobré zkušenosti, myslím, že takto to bylo formulováno, tak proč bychom je neoslovili? Koneckonců výběrová komise musí na základě nějakých kvalifikačních předpokladů vybrat nejlepší nabídku,“ uvedla Krnáčová. Připustila ale, že skutečnost, že se s protistranou na výběru právníků pro Prahu domlouvala, radním zatajila. Prý jim to neřekla proto, že to nepovažovala za potřebné.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…