Nové informace k jihoafrické mutaci covidu. Raději to nečtěte!

18.02.2021 20:15

Dorazily nové informace o jihoafrické mutaci koronaviru. Prý se není čeho bát, vakcíny budou podle jejich tvůrců fungovat. A pro jistotu zřejmě vyvinou ještě jednu.

Nové informace k jihoafrické mutaci covidu. Raději to nečtěte!
Foto: Jiří Krušina
Popisek: Ilustrační foto. Zdravotní sestra při očkování

Server deníku Daily Mail píše, že s odkazem na studii publikovanou v New England Journal of Medicine může jihoafrická mutace koronaviru údajně snížit účinnost vakcíny od společnosti Pfizer/BioNTech až o dvě třetiny. Pfizer by rád otestoval novou verzi své vakcíny, která má být proti jihoafrické variantě odolnější.

Z toho, co doposud víme o této mutaci, vyplývá, že nezpůsobuje závažnější průběh nemoci, ale je nakažlivější. Podle farmaceutických firem má i aktuálně používaná vakcína význam. Vědci testovali mutaci viru v krvi, kterou odebrali lidem, jimž byla vakcína již aplikována, a zjistili až dvoutřetinové snížení hladiny neutralizačních protilátek. Problém ale je, že dosud neexistuje stanovená hranice, která by určovala, jaká úroveň protilátek je nutná k ochraně před koronavirem. K tomu by bylo potřeba provést rozsáhlé klinické testy.

Podle spoluautora studie profesora Pei-Jong Ši bude vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech fungovat i proti této mutaci. Vychází z předběžné studie vakcín. Jeden z hlavních vědců společnosti Pfizer, Phil Dormitzer, se také domnívá, že i současná vakcína bude pravděpodobně proti jihoafrické variantě fungovat.

Na druhou stranu Dormitzer také oznámil, že firma jedná s americkými regulátory o možnosti otestovat novou verzi vakcíny, která by u již naočkovaných lidí posílila ochranu před touto variantou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…