Nové informace o Martinu Schulzovi: To video, na kterém vyhodil poslance ze sálu...

07.03.2017 6:17

ANKETA „Udivuje mne, co Čechů se na sociálních sítích zastává řeckého fašisty z otevřeně fašistické strany Úsvit, a ne předsedy Evropského parlamentu, který poslance Synadinose za jeho rasistická slova správně vykazuje. A to Češi byli jednou z prvních obětí německého národního socialismu,“ podivuje se bývalý europoslanec Libor Rouček v anketě ParlamentníchListů.cz. Europoslanci se vyjadřovali i k osobnosti bývalého předsedy EP Martina Schulze. Podle nich je kontroverzní, pracovitý, výborný rétor. „Dokáže sice působit jako naděje, ale ve skutečnosti je spíše představitelem stylu vše při starém,“ domnívala se europoslankyně Kateřina Konečná.

Nové informace o Martinu Schulzovi: To video, na kterém vyhodil poslance ze sálu...
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Po evropských sociálních sítích se masivně šíří video z března loňského roku. Tehdejší předseda Evropského parlamentu se v něm ostře obouvá do řeckého europoslance Elefteriose Synadinose zvoleného za radikální, podle mnohých až neonacistické uskupení Zlatý úsvit. Schulz ocitoval slova řeckého europoslance z předešlého jednání na téma EU a Turecka. A to slova k Turkům velice hanlivá. „Jak napsali osmanští vědci, Turci jsou barbaři opovrhující Bohem, podvodníci a špinavci. Turek je jako pes, který si hraje na hrdinu, ale když má bojovat proti nepříteli, uteče. Jediná cesta, jak efektivně jednat s Turky, je pěst a rozhodnost,“ ocitoval Schultz Synadinose.

A oznámil, že tato věta je proti jednacímu řádu Evropského parlamentu, a vyzval europoslance k opuštění sálu. Řecký poslanec se však nechtěl nechat umlčet a vytrvale se hlásil o slovo. Martin Schulz si ale také trval na svém. „O mém rozhodnutí není možné diskutovat! Ještě jednou vás vyzývám k odchodu ze sálu!“ Když se k tomu kolega i nadále nechystal, Schulz požádal bezpečnostní službu, aby Synadinose vyvedla ze sálu. Ta tak skutečně učinila. K velké averzi řeckého europoslance vůči Turkům patrně přispěl fakt, že byl před svým vstupem do politiky armádním důstojníkem (dosáhl hodnosti generála) a potýkal se s tureckou invazí na ostrov Kypr, ke které došlo v roce 1974. Turecká armáda tehdy obsadila asi 40 procent ostrova a toto území drží dodnes.

ParlamentníListy.cz se zeptaly europoslanců, jestli byla Schulzova reakce v pořádku, kdy za ostrá, rasismem zavánějící slova Synadinose vykázal. Či zda jde o potlačování názoru opozice. V této souvislosti je ještě požádaly o ohodnocení činnosti Martina Schulze jako předsedy Evropského parlamentu a jak se jim jeví osobnost politika, který má šanci se stát příštím německým spolkovým kancléřem.

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí

Rouček: Proč se Češi zastávají řeckého fašisty?

První zareagoval europoslanec bývalý, zato vysoce postavený. Libor Rouček (ČSSD) byl svého času jeho místopředsedou. „Udivuje mne, co Čechů se na sociálních sítích zastává řeckého fašisty z otevřeně fašistické strany Úsvit, a ne předsedy Evropského parlamentu, který poslance Synadinose za jeho rasistická slova správně vykazuje. A to Češi byli jednou z prvních obětí německého národního socialismu,“ podivoval se.

„My Češi, právě proto, že máme tragickou zkušenost s fašismem, bychom měli naopak vždy proti fašismu a rasismu rázně vystupovat. Podobně jako to dělá Martin Schulz. Fašismus a rasismus do žádného parlamentu nepatří,“ zdůraznil. „Pokud jde o Martina Schulze, Češi mohou mít jistotu, že bude proti projevům fašismu, rasismu, antisemitismu či jakékoliv nenávisti vždy rezolutně vystupovat,“ konstatoval.

„Martin Schulz je tvrdý a kontroverzní politik, nicméně velmi pracovitý. Osobně ten případ neznám. Nicméně podle jednacího řádu na to měl Martin Schulz právo. Pokud neměl pravdu, mohl se dotyčný kolega odvolat,“ vysvětlil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Tošenovský: Schulz měl často autoritativní tendence

„Martin Schulz měl dost často tendence autoritativního rozhodnutí z pozice předsedy parlamentu. Někdy až skutečně za hranou, někdy až urážlivě. Případ s řeckým poslancem si nepamatuji. Obecně však Martin Schulz byl velmi dobrý rétor a výrazná osoba, i když s jeho názory jsem skoro vůbec nesouhlasil,“ uvedl europoslanec Evžen Tošenovský (ODS).

„Martina Schulze znám řadu let. Je to velmi tvrdý vyjednavač. Vždy znal velmi dobře jednací řád a byl připraven,“ objasnil europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM). „Co se týče úletů, tohle nebyl první u Zlatého úsvitu, kdy nadával na Turky. Něco podobného jsme už měli v e-mailech od jednoho bulharského kolegy, také z krajní pravice. Velmi rychle mu bylo naznačeno, že pokud bude pokračovat, tak že skončí,“ upozornil.

„Myslím si, že to je správné, protože toto do parlamentní práce nepatří. Tam musím argumentovat aspoň trochu věcně. To znamená, když si poslechnu některá vystoupení některých klaunů v naší sněmovně, tak to je už za hranicemi všedních dnů. Správný předsedající by je měl usměrňovat, protože některá vystoupení pánů MK nebo AB nejsou vhodná pro kohokoliv, kdo si nechce zlikvidovat dobrý obraz o naší parlamentní demokracii,“ poukázal i na českou Poslaneckou sněmovnu.

„Martin Schulz byl pro mě v pozici předsedy Evropského parlamentu nepříjemným překvapením. Často operoval z pozice síly a nahrával již tak dosti silným frakcím. Jeho vystupování navenek je diametrálně odlišné od reálného působení ve funkci. Dokáže sice působit jako naděje, ale ve skutečnosti je spíše představitelem stylu vše při starém,“ okomentovala europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM)

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„Já bych Martina Schulze hodnotila jako výrazně stranického, ale jinak nevýrazného politika, který v celém Evropském parlamentu neudělal nic proti vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Zapomněl, že to nebude jen oslabení evropských konzervativců, ale především EU jako celku. Byl silně pro otevírání dveřím migrantům včetně nelegálních. Uměl útočit na city, rád hovořil o solidaritě, ale bezpečnost pro něj prioritou není,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). K vyloučení europoslance z jednání sdělila: „Předsedající Evropského parlamentu má povinnost napomenout poslance, který se nedrží jednacího řádu, stejně jako když vyzývá k rasové či jiné nesnášenlivosti. Vyvedení ze sálu je krajní možnost, pokud se poslanec není ochoten uklidnit. Bohužel se to již několikrát stalo. Důvodem není opoziční kritika, ale chování, které je pro jednání parlamentu nepřijatelné,“ vysvětlila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…