Nové informace o teroru v Paříži: Dva řezníci žili v srdci EU, v Bruselu

15.11.2015 18:18

Tři z atentátníků, kteří útočili v pátek v Paříži, byli Francouzi a dva z nich žili v Bruselu. Vyplývá to z vyšetřování útoků, při nichž přišlo o život 129 lidí. Všichni tři atentátníci byli mezi sedmi útočníky, kteří při akci zemřeli. Francouzští vyšetřovatelé identifikovali jednoho jako Omara Ismaila Mostefaie. O dalších dvou informovala belgická prokuratura

Nové informace o  teroru v Paříži: Dva řezníci žili v srdci EU, v Bruselu
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Podle belgických zdrojů bude útoky vyšetřovat společný francouzsko-belgický tým a francouzští vyšetřovatelé už dorazili do Bruselu. Jeden z útočníků žil v bruselské čtvrti Molenbeek považované za centrum náboženských extremistů, kteří se připojují k radikálům v Sýrii. Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z Mostefaiova okolí, v Belgii bylo zadrženo rovněž sedm lidí.

Prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky

Devětadvacetiletý Mostefai byl identifikován podle prstu, který byl nalezen v koncertním středisku Bataclan. Ve Francii bylo zadrženo sedm osob z jeho okolí. Mezi nimi jsou jeho otec a bratr a zatím neidentifikovaná žena. Starší bratr identifikovaného útočníka se na policii přihlásil dobrovolně, rodina se distancuje jak od činu, tak od Mostefaie. Ze sobotního vyjádření pařížského prokurátora lze dovodit, že Mostefai měl dlouhodobě problémy se zákonem. V trestním rejstříku má osm záznamů z let 2004 až 2010, nikdy ale nebyl ve vězení.

Našla se nejméně dvě auta atentátníků. Ve voze Seat Leonu, který byl nalezen dnes na pařížském předměstí Montreuil, byly tři automatické zbraně a plné i vyprázdněné zásobníky. Další vůz Volkswagen Polo zůstal zaparkovaný před sálem Bataclan.

Policejní zdroj řekl agentuře AFP, že prvořadým úkolem policie je nyní identifikovat i ostatní atentátníky. Kolik jich bylo, není jasné. Policie předpokládá, že útočili ve třech skupinách a že jedné se možná podařilo uprchnout. Sleduje se hlavně belgická stopa, protože automobily byly zapůjčeny v Belgii.

V autě z Montreuil byla zřejmě jedna útočící skupina, která v pátek střílela do hostů v kavárnách a restauracích. Vyšetřovatelé se domnívají, že tato skupina po útocích vyjela z Paříže. Opuštěný automobil také znamená, že atentátníci si zřejmě auto vyměnili a pokračovali v útěku, možná do Belgie.

Syrský pas byl zřejmě falešný

V Molenbeeku bylo podle starostky čtvrti Françoise Schepmansové zadrženo pět lidí. Jeden z nich je bratr muže, který vypůjčil auto, které atentátníci nechali před Bataclanem. "Tento muž je znám, protože se snažil odjet do Sýrie. Policie ho zná také v souvislosti s drogami a držením zbraní a pátrá po něm," řekla starostka. V Belgii jsou ve vazbě ještě další dvě osoby a soudce dnes musí rozhodnout, zda bude vazba prodloužena.

Na stadionu Stade de France se našel poblíž těla jednoho z atentátníků syrský pas. Americká stanice CBS News tvrdí, že byl asi falešný, protože jeho číslo neodpovídalo číslům dokumentů vydávaných v Sýrii a neodpovídala ani fotografie. Podle informací z Řecka se atentátník ze stadionu zaregistroval mezi uprchlíky na jednom z řeckých ostrovů. Zamířil na trajektu do Pirea a odtud pak prošli do Chorvatska a Rakouska.

Srbské ministerstvo vnitra dnes oznámilo, že osoba, která se prokazovala nalezeným pasem, dorazila 7. října do Srbska přechodem Preševo na hranici s Makedonií a požádala o azyl. Jde prý o tutéž osobu zaregistrovanou 3. října v Řecku a podle ministerstva nešlo o člověka hledaného Interpolem.

Na stadionu byl nalezen také egyptský pas a spekulovalo se, že mohl patřit dalšímu atentátníkovi. Egyptský velvyslanec v Paříži ale řekl, že patřil jedné z obětí. Byl to prý fotbalový fanoušek, který byl při útoku těžce zraněn.

Z Německa přišla zpráva, že Černohorec zatčený v Bavorsku s výbušninami a zbraněmi v autě nechce spolupracovat s vyšetřovateli. Měl v autě také jednu pařížskou adresu, ale k tomu řekl, že se tam chystal navštívit Eiffelovu věž. Ke zbraním stejně jako i k útokům odmítl vypovídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …