Nové knihy, které byste neměli přehlédnout: Od špiona východního bloku v CIA, až po Kim Čong – Ilův legendární únos

21.10.2015 10:48

Nejen v rámci Velkého knižního čtvrtku, který zahrnul na šestnáct významných novinek, se ParlamentníListy.cz rozhodly doporučit i několik dalších titulů. Od významného vydání Rychlých šípů, přes Ďábelskou jízdu Jeremyho Clarksona, až po rekonstrukci skutečného případu z roku 1978, kdy severokorejský vládce nechal unést dvě hvězdy jihokorejské kinematografie, aby pro něj vybudovaly základy filmového průmyslu.

Nové knihy, které byste neměli přehlédnout: Od špiona východního bloku v CIA, až po Kim Čong – Ilův legendární únos
Foto: Hans Štembera
Popisek: Knihovna, ilustrační foto

Začneme-li Koreou, jistě bude dobré zmínit jednoho z nejvýznamnějších filmařů současnosti, Paula Fischera. Kim Čong-Il uvádí… je rekonstrukcí případu z roku 1978, kdy severokorejský prominent nechal unést dvě hvězdy jihokorejské kinematografie, aby pro něj vybudovaly základy filmového průmyslu. Kim Čong-il, syn zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena, byl filmový nadšenec a fanatický obdivovatel americké a japonské kinematografie. V izolovaném státě, kde zastával už tehdy vysoké státnické funkce, mu jeho oblíbená zábava scházela, a navíc potřeboval film jako prostředek k nabytí ještě větší moci. Severní Korea však neměla žádné vzdělané tvůrce, a tak se aparátčík rozhodl, že je unese od jižních sousedů.

Přeneseme-li se z nedávné historie do historie 17. století, zdůrazníme publikaci NLN Společenstvo hrdinů (Válka a reprezentační strategie českomoravské aristokracie) Vítězslava Prchala. Téměř šest set stran zahrnuje období let 1550 – 1750, jenž zachycuje šlechtu z českých zemí na prahu novověku, kdy jiné pojetí válek a nástup nových profesionalizovaných armád zbavovaly aristokracii válečného monopolu a ona sama objevovala značnou atraktivitu jiných civilních modelů kariér.

V rámci zmínky o válkách bude rozumné nevynechat i spory klukovské. Ty jsou zachyceny v mohutném vydání Rychlých šípů. Pozoruhodně velký titul obsahuje nejznámější foglarovky: Záhadu hlavolamu, Stínadla se bouří a konečně Tajemství Velkého Vonta.

Tajemný a zcela odlišný je i román Miloše Urbana Urbo Kune. Pečlivě, až dokonale připravené vydání obsahuje řadu náčrtů a skic ideálního města. To navrhnul spolu se studenty renomovaný architekt Petr Hájek a podle několika rozhovorů Miloše Urbana bylo dělení práce jasné. On vytvoří příběh na základě "budovaného" města v kamenolomu kdesi na Zbraslavi. Krásné prolínání literatury, architektury a zvolna plynoucího vyprávění nezbývá než doporučit.

Doporučujeme:

 

Stranou pozornosti nesmí zůstat zřejmě nejvýznamnější román poslední dekády Stehlík. Ten sám o sobě doprovází také inzerce a je vidět, že Argo od jeho vydání mnohé očekává. "O životním příběhu Theodora Deckera lze s trochou nadsázky říci, že je především příběhem osudových ztrát a nálezů – teroristický útok v newyorském Metropolitním muzeu umění jej v raném mládí připraví o milovanou matku, ale zároveň ho nečekanou shodou okolností učiní vlastníkem slavného díla holandského mistra Fabritia, obrazu nevyčíslitelné hodnoty zvaného Stehlík." Přes dva miliony prodaných výtisků hovoří za vše.

Jiným typem anglicky hovořící literatury bude Ďábelská jízda, už třetí sbírka automobilových recenzí, které Jeremy Clarkson píše týden co týden pro britské The Sunday Times. V Anglii ještě na moment zůstaneme. Londýn 1889. Hrůzovláda Jacka Rozparovače zrovna skončila, ale další éra nepochopitelného násilí právě začíná. Nově založený tým vyšetřovatelů vražd musí čelit útoku do vlastních řad – v kufru na nádraží se najde zohavené tělo inspektora Littlea a nastává závod s časem. Alex Grecian, známý komiksem Proof, tentokrát zabrousí do temného období ostrovního království a z prvních stran Scotland Yardu je zřejmé, že se mu zadařilo.

Poslední dvě námi vybrané a doporučené knihy jsou Berlínská past a Český krtek v CIA, Cesta Karla Köchera z STB přes americké tajné služby do Prognostického ústavu. V případě prvního románu řekněme, že v tomto v mnoha směrech nekonvenčním kriminálním příběhu je zločincem oběť nacistického teroru, zatímco vyšetřovatelem policista třetí říše s krví na rukou. Druhá kniha je opravdu něco. Karel Köcher je jediným špionem někdejšího východního bloku a pravděpodobně i jediným zahraničním agentem vůbec, kterému se podařilo proniknout do CIA. Jeho kontroverzní příběh nebyl v české literatuře faktu dosud popsán. Köcher byl vysazen do USA v roce 1965 se zdánlivě nesplnitelným úkolem infiltrovat se do amerických zpravodajských služeb…

Abychom nezapomněli na nejmenší, pro ně připravil Slovart dvě koupací knihy. Ty stačí omýt vodou a ony změní barvy. Leporela s motivem chobotnice a velryby si můžete prohlédnout zde anebo zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…